Ar žmogus išgyventų Marse su marškinėliais ir džinsais?  (6)

Marsas – gana nesvetinga vietelė su nesibaigiančiomis dykumomis, silpna gravitacija ir nedideliu deguonies kiekiu. Vidutinė metinė temperatūra Marse siekia maždaug 53 laipsnius šalčio. Šilčiausiu metų laiku vidurdienį prie ekvatoriaus temperatūra gali siekti 27 laipsnius šilumos. O Marso žiemą ji krenta iki -128 laipsnių.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Būtent dėl to pagrindinė apsilankymo raudonojoje planetoje sąlyga – skafandras. Tačiau kodėl nepafantazavus, kiek žmogus, kuris kokiu nors mistiniu būdu be specialios įrangos atsidurtų Marse, sugebėtų išgyventi šioje planetoje vien tik su, tarkime, marškinėliais ir džinsais?

Į šį klausimą atsakė specialistas iš NASA laboratorijos, atsakingos už marsaeigio „Curiosity“ aptarnavimą, Chrisas Websteris:

„Pirma, ką pajaus žmogus, atsidūręs Marse, yra žemas atmosferos slėgis. Palyginti su Žeme, ten beveik vakuumas. Praktiškai iš karto odos ir vidinių organų audiniai, iš kurių bus išspaudžiamas oras, pradės plyšinėti, dėl ko ateis greita, tačiau skausminga mirtis.

Tačiau netgi jei žmogui pavyktų išgyventi žemo slėgio sąlygomis, Marse apstu ir kitų faktorių, kurie daro šią planetą tokią nesvetingą: deguonies trūkumas (maždaug 0,1 proc., palyginti su 20 proc. Žemėje), žiaurus šaltis, viską apimančios ir dirginančios dulkės, intensyvus ultravioletinis spinduliavimas, cheminė paviršiaus sudėtis ir oksidantų perteklius. Ir visos šios problemos atsiranda dar prieš tai, kai iškyla maisto ir vandens paieškų klausimas.“

Visa tai gana nemalonu. Belieka tikėtis, kad tūkstančiai vyrų ir moterų, kurie išreiškė norą keliauti į Marsą, suvokia, kam pasiryžo.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: TV3
TV3
(11)
(0)
(0)

Komentarai (6)