„Nematomo apsiausto“ kamufliažo technologija pritaikyta realiame gyvenime (Video)  (8)

Japonų animacijos žanro Manga gerbėjai puikiai žino kultiniu tapusį animacinį filmą „Ghost in The Shell“, sukurtą genialaus animacinių filmų ir komiksų kūrėjo Shiro Masamune. Filmas buvo sukurtas 1995 metais. Ar kas prisimena tuos laikus?


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Mobilūs telefonai, kurie tuo metu dar buvo labai dideli su dar didesniais pokalbių tarifais, personaliniai kompiuteriai pakankamai brangūs ir prienami tik nedaugeliui. Nedaug kas žinojo ir apie internetą, nors pasaulyje tai jau nebuvo nauja technologija. Tačiau pats filmas unikalus tuo, kad ten vaizduojamos technologijos, kurių tuo metu dar nebuvo, tačiau apie 80 proc. jų puikiai veikia ir yra naudojamos šiuo metu. 

Tačiau filme buvo pateiktos ir tokios technologijos, kurias galima pavadinti fantastinėmis arba neįgyvendinamomis. Viena iš jų – termo optinis kamufliažas. (žr. video žemiau) 

Apsiaustas, kurį naudojo pagrindinė filmo „Ghost in The Shell“ herojė-kiborgas Motoko Kusanagi. Apsiaustas tarnavo kaip priedanga vykdant specialias operacijas, filme juo mielai naudojosi kriminalinio pasaulio atstovai. (žr. video žemiau)

Pasirodo, Japonijoje mokslininkai jau sukūrė šio neįtikėtino nematomo apsiausto prototipą. Pati technologija iš esmės taip pat nėra nauja, ir buvo sukurta dar 2003 metais Keio universitete, profesoriaus Susumu Tachi. Ši technologija, kuri gali paversti objektus nematomais, egzistuoja ir tobulinama jau dešimtį metų. Anot tyrėjų, tai, kas sukurta šiuo metu, yra tik pradžia - mokslininkai ir toliau intensyviai dirba tam, kad pritaikyti technologiją praktikoje, kur ji galėtų padėti pilotams, vairuotojams, gydytojams ir kt. (žr. video žemiau)

Kaip ši technologija veikia? Svarbiausia – sukurti šviesą atspindinčią projekciją. Tai atlieka kompiuteris, vaizdo kamera ir projektorius – ši įranga, dirbdama kartu, perkelia aplinkinį foninį vaizdą ant specialų apsiaustą dėvinčio žmogaus kūno, taip sukuriant permatomumo arba nematomumo iliuziją.

Kuo unikalus specialus apsiaustas? Apsiausto medžiaga pagaminta iš mažyčių 50 mikronų pločio stiklo karoliukų, kurie gali atspindėti šviesą nuo šaltinio, panašiai kaip tai vyksta kino ekrane. Žiūrint iš arti, projekcija yra ryški netgi saulėtą vidurdienį, tad mokslininkai teigia, jog ši medžiaga gali būti taikoma beveik visur. 

Tyrėjų komanda jau įsivaizduoja tokios technologijos panaudojimą automobilių, lėktuvų ir sraigtasparnių interjero detalėse. Mokslininkai įsitikinę, jog visiems laikams galės panaikinti taip vadinamuosius akluosius taškus (angl. blind spots), o tai labai padėtų išvengti daugelio nelaimingų atsitikimų vairuojant ir smulkių avarijų parkavimo aikštelėse, nes pertvaros ir prietaisų panelės atrodytų beveik permatomos. 

Šiuo metu galutinis tyrėjų tikslas, yra sukurti taip vadinamą „papildytą realybę“, kuri leistų kiekvienam lengvai pamatyti informaciją apie realaus pasaulio objektus.

Anot Susumu Tači, „žvelgiant į ateitį, žmonėms nebereikės akinių ar optinių prietaisų pritaikytų informacijos gavimui - žmonės tiesiog galės naudoti šią technologiją kaip navigacijos sistemą arba gauti informaciją apie objektus patekus į nepažįstamą miestą." 

Per kelerius metus nuo minėtos technologijos atsiradimo, termo optinio kamufliažinio apsiausto gamybai naudojamų medžiagų kainos yra ženkliai nukritusios, o tai atveria duris dar platesniam pritaikymui. Ir nesvarbu, ar ši technologija yra naudojama siekiant padidinti saugumą, ar sukurti visiškai naujos formos žmogaus sąsają su kompiuteriu, ateityje galėsime pamatyti daugybę praktinių inovacijų šioje srityje.

Dainius Lukauskas
Ghostwriter.lt

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Ghostwriter.lt
Autoriai: Dainius Lukauskas
(15)
(0)
(1)

Komentarai (8)