ISON kometa pasirodė ir astronomijos mėgėjų teleskopuose (Video)  (0)

Prie Saulės artėjančią kometą ISON, kartais vadinamą „Šimtmečio kometa“, savo teleskopuose jau gali pamatyti ir astronomai - mėgėjai. Manoma, kad lapkričio 28 dieną prie Saulės pačiu mažiausiu atstumu atlėkusi ISON kometa gali tapti vienu ryškiausių objektų šių metų nakties danguje.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Pasak NASA atstovų, galima tikėtis, kad kiekvienas astronomijos mėgėjų teleskopas spalio ir lapkričio mėnesiais bus nukreiptas į ISON kometą, kuri gali tapti pačia ryškiausia kometa per daugelį metų. Astronomų teigimu, pasiekusi Saulei artimiausią savo orbitos tašką ISON kometa taps ne mažiau ryški nei Venera. Manoma, kad šios kometos uodegą šių metų gruodžio mėnesį rytais ir vakarais bus galima danguje pamatyti plika akimi.

Šiuo metu ISON kometa danguje prieš aušrą matoma netoli Marso. NASA atstovų teigimu, kol kas kometos plika akimi įžiūrėti neįmanoma, tačiau geru mėgėjišku teleskopu jau galima pamatyti ISON kometos uodegą. Pasak vieno britų astronomijos mėgėjo, rugsėjo 15 dieną jis nufotografavo ISON 100 mm skersmens refraktoriumi. Jo teigimu, ISON kometos uodega daro didelį įspūdį net pažvelgus į ją pro palyginti nestipraus teleskopo okuliarą.

Pranešama, kad rugsėjo viduryje astronomijos mėgėjas iš Puerto Riko E. M. Rivera nufotografavo ISON kometą danguje virš atogrąžų miško 350 mm teleskopu. Artėjanti kometa švietė kaip 14 ryškio žvaigždė, o tai atitinka ankstesnes šią kometą stebinčių astronomų prognozes.

Išnagrinėjęs naujausias ISON kometos nuotraukas žinomas kometų ekspertas Johnas Bortle'as pareiškė manąs, kad prie Saulės priartėjusi ISON kometa nesubyrės į gabalus ir džiugins stebėtojus įspūdinga ryškia savo uodega. Kadangi ISON kometa pirmą kartą atskriejo į vidinę Saulės sistemos dalį, mokslininkams sunku prognozuoti, ar ji išliks sveika ir kokio dydžio bus jos uodega. Minimi įvairūs skaičiai, o kai kurių manymu, kometa ISON gali tapti tokia pat ryški, kaip ir Mėnulio pilnatis.

Kometos ISON artėjimą prie Saulės stebi 16 NASA kosminių aparatų ir daugybė teleskopų. Astronomai mano, kad jei ISON kometos branduolys yra didesnis nei 0,5 km, ji turėtų atlaikyti pasimatymą su Saule. Jei kometos branduolio nesuplėšys Saulės gravitacija, manoma, ji gali tapti tikra „šimtmečio kometa“, švytinti danguje taip ryškiai, kad Žemėje ją bus galima matyti net ir dienos metu. ISON kometa gali prilygti 1680 m. danguje matytai ir didelį nerimą kėlusiai Didžiajai kometai. Ji buvo matoma ir dienos metu, o jos nepaprastai žėrinti ilga uodega Europoje buvo laikoma didelę nelaimę pranašaujančiu ženklu.

Skelbiama, kad ISON kometą plika akimi bus galima įžiūrėti spalio mėnesį. Prieš aušrą ji bus matoma Liūto žvaigždyne. Spalio 16 dieną kometa pasirodys visai šalia Marso ir ryškios Regulo žvaigždės, tad bus nesunku nustatyti jos buvimo vietą. Lapkritį ISON kometos ryškis gali pasiekti 3 magnitudes, kuomet ji labai priartės prie ryškios Spikos žvaigždės Mergelės žvaigždyne. Pačios įspūdingiausios stebėti bus kelios dienos ISON labiausiai artėjant prie Saulės. Tuomet jos ryškumas bus pats didžiausias.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: TV3
TV3
(5)
(0)
(0)

Komentarai (0)

Susijusios žymos: