Sugalvotas būdas išgauti kamienines nervų ląsteles nežalojant organizmo  (0)

Iš pirmo žvilgsnio skamba kaip stebuklas arba, mąstant skeptiškai, apgaulė. Tačiau mokslininkai skelbiasi sugebėję patekti į žiurkės smegenis ir iš jų ištraukti kamieninių nervinių ląstelių nežalojant gyvūno.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Taikant šį metodą buvo panaudotos nanodalelės, kurių naudojimas tyrimams su žmonėmis yra leistinas, todėl tikimasi, kad analogišku būdu bus galima išgauti nervinių kamieninių ląstelių ir iš žmonių, siekiant gydyti tokias būkles, kaip Parkinsono, Huntingtono ligas ar išsėtinę sklerozę, rašo newscientist.com.

Nervinių kamieninių ląstelių išgavimas iš paties paciento apsaugotų nuo imuninės atmetimo reakcijos. Tačiau jų išgavimas kelia rimtų sunkumų, todėl Oksfordo universiteto (Jungtinė Karalystė) mokslininkas Edmanas Tsangas su kolegomis sukūrė metodą saugiai ištraukti kamienines nervines ląsteles, susidarančias smegenų skilveliuose.

E. Tsangas su kolegomis magnetines nanodaleles padengė antikūnais, kurie tvirtai jungiasi prie baltymų, kurių yra ant nervinių kamieninių ląstelių paviršiaus. Tuomet jie sušvirkštė tokias nanodaleles į žiurkių smegenų lateralinius skilvelius. O po šešių valandų, kai nanodalelės buvo susijungę su nervinėmis kamieninėmis ląstelėmis, mokslininkai magnetiniu lauku sutraukė nanodaleles į vieną vietą ir ištraukė jas švirkštu.

Jokių nepageidaujamų poveikių

Atskyrus nanodaleles nuo ląstelių mokslininkai sužinojo, kad išgautas ląsteles galima auginti specialiose terpėse, o tai reiškia, kad jos ištraukimo metu nebuvo pažeistos. Praėjus kelioms valandoms po operacijos žiurkės atsistojo ant kojų ir elgėsi taip, lyg jokios operacijos nebūtų įvykę.

„Nežalingas nervinių kamieninių ląstelių išgavimas iš gyvo žinduolio smegenų yra didelis žingsnis į priekį“, - sakė San Raffaele ligoninės (Milanas, Italija) nervinių kamieninių ląstelių tyrėjas Gianvito Martino. Tačiau jis įspėja, kad prieš džiaugiantis E. Tsango ir kolegų pasiekimu tokiu būdu išgautas kamienines ląsteles reikia ištirti išsamiau. „Kad įsitikintume, jog dirbama tikrai su iš nervinių kamieninių ląstelių gautais neuronais, reikalingi elektrofiziologiniai tyrimai“, - sakė mokslininkas.

Be to, pasak Italijos mokslininko, gali kilti tam tikrų sunkumų pritaikant metodą žmonėms. Esami duomenys rodo, kad žmonių nervinių kamieninių ląstelių tankis yra mažesnis nei graužikų. Tai reiškia, kad iš žmogaus smegenų ląsteles išgauti tikriausiai bus sunkiau, o išgautąsias ląsteles gali būti sunkiau auginti terpėje.

G. Martino mano, jog gali būti ir paprastesnių būdų gauti nervinių kamieninių ląstelių – pavyzdžiui, odos ląsteles paverčiant indukuotomis kamieninėmis ląstelėmis, kurios vėliau paskatinamos vystytis į nervines kamienines ląsteles.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: delfi.lt
(5)
(0)
(0)

Komentarai (0)