Saulę pastarosiomis dienomis atakavo 2 savižudės kometos (Video)  (0)

Vakar ir dar prieš porą dienų į Saulę nukrito išsyk net dvi kometos. Jų agoniją nufilmavo astronomijos observatorijos, informuoja "Space.com". Keistas kometų lietus, turint omenyje, kad jau po 6 savaičių suartėjimą su Saulę mėgins išgyventi ir ilgus mėnesius laukta, "šimtmečio kometa" galimai virsianti uodeguotoji ISON.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Vakar Saulėje savo egzistenciją baigusi kometa (tiksliau, jos branduolys) buvo maždaug 10 metrų skersmens. Ekspertai tvirtina, kad išgyventi "pasibučiavimą" su Saule šansų ji turėjo lygų ir apvalų nulį. Ankstyvąsias kometos agonijos stadijas užfiksavo bendra NASA ir ESA kosminė observatorija SOHO (Solar and Heliospheric Observatory).

Tame pačiame SOHO nufilmuotame vaizdo siužete užfiksuota ir kito kosminio kūno žūtis – spalio 8 d. į Saulę nukrito dar viena kometa.

Lyginant su šiomis Saulės aukomis, prie šviesulio artėjanti kometa ISON yra kelis šimtus kartų didesnė. Jos "galvos" skersmuo siekia 0,2-1,2 km, o tai reiškia pakankamai neblogus šansus iš Saulės glėbio ištrūkti gyvai. Arčiausiai Saulės ISON atsidurs lapkričio 28 d. – tada ją nuo žvaigždės skirs tik 1,2 mln. km. Jei šis priartėjimas kometos nesuardys, ji gruodžio pradžioje naktinio dangaus stebėtojams padovanos fantastišką šou.

Vakar Saulėje atgulusi kometa, kaip manoma, priklauso Kroico saulialiečių (angl. – Kreutz sungrazers) kometų šeimai. Šios kometos prie Saulės prisiartina savižudiškai trumpu nuotoliu. Manoma, kad visos jos yra vienos gigantiškos kometos liekanos, o ji suiro prieš kelis šimtus metų. Šių kometų šeima pavadinta XIX a. vokiečių astronomo Hainricho Kroico (Heinrich Kreutz) garbei – jis pirmasis pademonstravo, kad tokios kometos yra susijusios tarpusavyje.

Tiesa, ne visos saulialietės kometos priskiriamos Kroico kometų šeimai. Pavyzdžiui, ISON nėra Kroico kometų šeimos narė. Profesionalūs astronomai ir dangaus stebėjimo entuziastai tikisi, kad kometa ISON, kurią 2012 m. rugsėjį atrado du astronomai-mėgėjai, atsilaikys per priartėjimą prie Saulės.

Vaizdo siužetas

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
(4)
(0)
(0)

Komentarai (0)