Iš Čebarkulio ežero ištraukta 570 kg svorio Čeliabinsko meteorito atplaiša (Video)  (0)

Rusijos narai trečiadienį iš Čebarkulio ežero dugno ištraukė 570 kg svorio luitą. Manoma, kad tai yra vasario 15 dieną nukritusio Čeliabinsko meteorito atplaiša, skelbia BBC.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Gali būti, kad būtent ši meteorito dalis išmušė 6 metrų skersmens skylę Čebarkulio lede.

Meteoritų specialistė Caroline Smith iš Londono Gamtos istorijos muziejaus teigia, kad vien iš nuotraukų galima spręsti, jog ištrauktas luitas yra meteoritas. „Išsilydžiusi pluta susiformuoja meteoroidui skriejant atmosfera lyg ugnies kamuoliui“, – sako ji.

Čeliabinsko valstybinio universiteto profesorius Sergejus Zamozdra „Interfax“ naujienų tarnybai teigė: „Remiantis pirmine apžiūra, tai iš tiesų yra Čeliabinsko meteorito dalis. Ji turi storą apsilydžiusią plutą, aiškiai matomos rūdys ir ji turi daugybę įrantų. Ko gero, šis meteoritas pateks tarp dešimties didžiausių iki šiol rastų meteoritų fragmentų.“

„Russia Today“ skelbia, kad bandant pasverti iš ežero ištrauktą luitą jis skilo į tris dalis. Jo iškėlimo operacija buvo sudėtingesnė nei planuota, nes akmuo gulėjo ant ežero dugno ne 6–8 metrų, o net 13 metrų gylyje.

Anksčiau iš Čebarkulio ežero jau buvo ištraukta keliolika didesnių meteorito nuolaužų.

Atrastą rekordinio dydžio Čeliabinsko meteorito nuolaužą ketinama eksponuoti vietiniame kraštotyros muziejuje.

Šįmet vasarį Rusijoje, ties Čeliabinsku nukritus meteoritui buvo sužeista daugiau nei tūkstantis žmonių, dauguma jų nukentėjo dėl meteorito sukeltos smūginės bangos išdužusių stiklų. Manoma, kad prieš įskriedamas į Žemės atmosferą kosminis kūnas buvo maždaug 17 metrų skersmens ir svėrė per 10 tūkst. tonų.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: 15min.lt
(4)
(0)
(0)

Komentarai (0)

Susijusios žymos: