Cukraus laukia tabako likimas  (5)

Ekspertai perspėja, kad cukraus laukia panašus likimas, koks ištiko tabako industriją, kuomet moksliniais tyrimais buvo įrodyta pastarojo neigiama įtaka sveikatai, rašo cnbc.com.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

„Cukraus vartojimas neabejotinai pradės struktūriškai mažėti“, – rašoma „Credit Suisse“ mokslinių tyrimų instituto ataskaitoje. Ataskaitos išvadose teigiama, kad cukrų galima laikyti diabeto ir nutukimo sukėlėju.

Nuo to laiko, kai 8 – ajame praėjusio amžiaus dešimtmetyje pasirodė tyrimai dėl cigarečių įtakos vėžinių ligų vystymuisi, tabako produktų vartojimas Vakarų pasaulyje stabiliai mažėja. Negana to, tabako industriją užtvindė ieškiniai dėl sveikatos problemų. Galiausiai cigarečių gamintojai buvo priversti sumokėti milžinišką 365 mlrd. JAV dolerių (930 mlrd. litų) sumą, prilygstančia 8 metų Lietuvos BVP. Įdomiausia, kad pagrindinis teisininkų argumentas kovojant prieš tabako kompanijas buvo toks, jog šios apie nikotino žalą žinojo jau gerus 20 metų.

Prasidėjus nutukimo epidemijai, visiems buvo aišku, kad sumažinus kalorijų ir riebalų kiekį maiste, bus galima nesunkiai padailinti kūno linijas, tačiau taip nenutiko. Paradoksalu, tačiau nors nedidelio riebumo prekių kiekis rinkoje nuolatos auga, viršsvorį turinčių žmonių kiekis nuo 9 – ojo dešimtmečio netgi padvigubėjo, rašo cnbc.com.

Nors mokslininkai vis dar nesutaria dėl tikslios augančio viršsvorį turinčiųjų kiekio priežasties, vis daugiau tyrimų veda prie to paties kaltininko – didelę fruktozės koncentraciją turinčio kukurūzų sirupo (HFCS), kuris sutinkamas kone visuose išsivysčiusiose šalyse gaminamuose produktuose.

Vis dėlto didžiausias pavojus slypi fruktozės poveikyje. Ši medžiaga sutrikdo hormono lepino poveikį, dėl ko nejaučiame sotumo jausmo.

„Smegenys nuolatos jaučia alkį, o tai galiausiai priveda prie užburto vartojimo, ligų ir priklausomybės rato“, – teigia vaikų viršsvorio problemas gydantis daktaras Robertas Lustigas.

Galiausiai dauguma mažai riebalų turinčių produktų yra tiesiog prifarširuoti fruktoze ir saldikliais. Todėl augantį apkūnių žmonių skaičių R. Lustigas sieja su visų pamėgtais gaiviaisiais gėrimais, kurių vartojimo augimo kreivė siejasi su nutukimo augimo kreive, rašo cnbc.com.

„Visuomenė privalo būti detaliau informuojama apie aukštus fruktozės kiekius turinčius produktus“, – rašoma JAV nacionalinio sveikatos instituto ataskaitoje.

Tačiau mokslininkai vis dar neturi vieningos nuomonės ar fruktozė yra pagrindinis viršsvorio kaltininkas. Jungtinių Valstijų maisto ir vaistų administracija teigia „neturinti jokių įrodymų“, kurie patvirtintų, kad HFCS veikia žmogaus organizmą kaip nors kitaip nei kiti saldikliai.

Tuo tarpu kukurūzų perdirbėjai įsitikinę, kad HFCS prisotinti produktai nėra kenksmingi.

„Daugumos tyrimų metu priimama klaidinga prielaidą esą vartotojas gauna grynos fruktozės. Tuo tarpu realybėje nė vienas produktas nėra sudarytas išimtinai tik iš šio elemento“, – rašoma kukurūzų perdirbėjų asociacijos pranešime.

Vis dėlto, nepaisydamos dviprasmiškų nuomonių, Kalifornijos ir Niujorko valstijos ėmėsi prevencinių įstatymų, siekdamos riboti dideliu fruktozės kiekiu pasižyminčių produktų vartojimą.

Reikia pridurti, kad yra tikimybė, kad visiškai uždraudus HFCS naudojimą, maisto kainos kiltų, taip paveikdamos visą industriją. Tačiau, panašu, kad maisto industrija gali išvengti tabako pramonės likimo.

„Nevadinčiau to antruoju tabaku, – cnbc.com pasakojo „Credit Suisse“ tyrėjas Stefano Natellas. – Tabako atveju egzistavo medicininiai tyrimai, kurie aiškiai rodė, kad nikotinas tiesiogiai veikia plaučius, tuo tarpu cukraus atveju tokie tyrimai iš esmės beveik neįmanomi, nes labai sunku išmatuoti kokį kiekį cukraus žmogus suvartoja.“

Dar daugiau, maisto pramonei būtų kur kas lengviau pagaminti maistą nenaudojant fruktozės, nei tabako gamintojams sukurti cigaretes be nikotino.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Ekonomika.lt
Ekonomika.lt
(10)
(0)
(0)

Komentarai (5)