Moderni lietuviško parko ekspozicija: kompiuteriniai terminalai įtaisyti pušų kamienuose  (0)

Lazdijų rajone, Metelių regioniniame parke, įrengta nauja lankytojų centro ekspozicija. Kompiuteriniuose terminaluose galima rasti ne tik informaciją apie regioninį parką, bet ir susipažinti su labai reta rūšimi, įrašyta į Raudonąją knygą – baliniais vėžliais.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Metelių regioninio parko lankytojų centre – informacija apie trijų parko ežerų – Dusios, Metelio ir Obelijos augmeniją ir gyvūniją. Pavasarį parke peri apie 130 rūšių paukščiai, o migracijų metu jų susirenka apie 10 tūkst.

„Šiuo metu į Metelių regioninį parką žmonės atvyksta pasižiūrėti į migruojančius paukščius, kadangi čia yra vienas pagrindinių Dzūkijos migracijos kelių“, – teigia Metelių regioninio parko direktorius Ramūnas Krugelis.

Nauja lankytojų centro ekspozicija „Ką pasakytų ežerai“ interaktyvi – informacija apie kraštovaizdį, draustinius, kultūros paveldą pateikiama pušų kamienuose įrengtuose kompiuteriniuose terminaluose. Salėje įmontuoti didžiuliai pušų kamienai, kuriuose įrengti kompiuteriniai terminalai. Atidarius specialius kamiene esančius stalčiukus ar pasukus rankenėlę, pažvelgus per žiūroną, galima susipažinti su parko gamtos ir kultūros paveldo vertybėmis: ežerais, lankytinais objektais, organizuojamomis šventėmis. Lankytojų centro konferencijų salėje įrengti įdomūs stalai su galvosūkiais, galima spręsti ir kryžiažodį. Salė atskirta besisukančia ant savo ašies siena, kurioje įmontuotas žemėlapis, galima žiūrėti įvairius filmukus.

R. Krugelis pasakoja, kad prie pušų pateikti klausimai, o norint sužinoti atsakymus, reikia pažvelgti į medžių kamienus. Ten galima rasti informaciją apie kraštovaizdį, rečiausius augalus ir gyvūnus, parko kultūros paveldo objektus ir net mūšius, kurie čia kadaise vyko.

Tik šiame Metelių regioninio parko lankytojų centre pateikiama visa informacija apie labai retą roplių rūšį – balinius vėžlius. Parko lankytojų centro administratorė Elena Amšiejienė teigia, kad anksčiau, kada vyko melioracija ir buvo sausinamos balos, šie vėžliai pradėjo nykti.

„Dabar vėžlių daugėja, nes yra vykdoma apsauga – išsaugojami dėtys, patelėms padedama sugrįžti į tuos vandens telkinius, iš kurių iškeliavo dėti kiaušinių“, – sako E. Amšiejienė
Metelių parko ekspozicija įrengta ES fondų ir valstybės biudžeto lėšomis.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: lrt.lt
lrt.lt
Autoriai: Rūta Lankininkaitė
(2)
(0)
(0)

Komentarai (0)