Išsiaiškinta, kaip Marsas neteko atmosferos ir tapo šaltu, nykiu akmeniu  (9)

Marso meteoritą ištyrinėję mokslininkai mano radę atsakymą, kur dingo tanki, daug anglies dioksido turėjusi planetos atmosfera ir kaip ši planeta tapo šalta, akmeninga dykuma, skelbia BBC.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Marsas savo apsauginio atmosferos sluoksnio neteko maždaug prieš 4 mlrd. metų. Manoma, kad tai nutiko dėl to, jog planeta neteko savo magnetinio lauko, dėl kosminių susidūrimų arba cheminių procesų. Pastaroji versija atrodo vis labiau įtikinama, mat mokslininkai Lafaeto meteorite pastebėjo karbonacijos ženklų: mineralai, reaguodami su vandeniu, sugėrė anglies dvideginį.

Šis procesas vyksta ir Žemėje, be to, anksčiau buvo siūloma jį dar labiau paskatinti, siekiant sumažinti anglies dvideginio kiekį atmosferoje bei sulėtinti klimato kaitą. Marso meteorito tyrimai leis pagilinti žinias apie šiuos procesus, o ateityje – galbūt ir efektyviau juos pritaikyti praktikoje.

Lafajeto meteoritas buvo atrastas 1931 metais JAV, Indianos valstijoje. Manoma, kad jis į Žemę nukrito maždaug prieš 3 tūkst. metų. Nustatyta, kad šis akmuo maždaug prieš 1,3 mlrd. metų buvo Marso plutos dalis, tačiau jis buvo išsviestas į kosminę erdvę smarkaus susidūrimo metu ir vėliau nukrito į Žemę.
Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: 15min.lt
(17)
(0)
(3)

Komentarai (9)

Susijusios žymos: