Sprogo prie Saulės artėjanti kometa (Video)  (0)

Už maždaug 450 mln. kilometrų nuo Žemės sprogo prie Saulės artėjanti kometa C/2012 X1 (LINEAR), pranešė „Spaceweather.com“. Ją stebėję astronomai mėgėjai informavo, kad spalio 21 dieną šios kometos ryškis staiga išaugo 100 kartų lyginant su prognozuotoju, o pačios kometos atmosfera dabar primena 2007 m. sprogusią 17P/Holmeso kometą.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Skelbiama, kad Europos šalių astronomai Ernesto Guido, Martino Nicolini ir Nickas Howesas, naudodami nuotoliniu būdu valdomą 0,5 m skersmens teleskopą Naujojoje Meksikoje (JAV), spalio 21 d. padarė C/2012 X1 kometos sferinio sprogimo nuotrauką. Pasak E. Guido, prognozuotas šios kometos ryškis spalio 20 d. buvo apie +14, o dabar priartėjo prie +8,5. Jis vis dar mažesnis, nei įmanoma įžiūrėti plika akimi, tačiau kometą jau galima stebėti mėgėjų teleskopais.

Kometa C/2012 X1 matoma Berenikės Garbanų žvaigždyne, rytinėje pusėje likus maždaug valandai iki saulės patekėjimo. Stebėjimą apsunkina tai, kad ji ryto prietemoje yra žemai horizonto. Pasak astronomijos mėgėjų, geriausia naudoti prie teleskopo prijungtą fotokamerą, kurios nuotraukose paprasčiau pastebėti kometą.

Astronomų teigimu, staigus kometos ryškio blyksnis nebūtinai reiškė, kad jos branduolys subyrėjo į šipulius. Gali būti, kad lediniame kometos branduolyje esanti ertmė ar ledo plyšys, kurie buvo atsukti į saulę, paspartino garavimą ir sparčiai padidino švytinčią jos atmosferą, arba, neatlaikiusi branduolyje išsiskiriančių dujų spaudimo, sprogo kometos branduolio paviršiaus dalis. Tolimensi kometos stebėjimai gali padėti atsakyti į šį klausimą, sakoma pranešime.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: TV3
TV3
(8)
(0)
(0)

Komentarai (0)

Susijusios žymos: