Japonų nenoras mylėtis kelia grėsmę pasaulio ekonomikai

Komentarai Prisijungti

Viršuje:   Seniausi | Naujausi

immortallt 2013-10-25 10:36
Japonijos situacija gerokai kitokia nei Graikijos ar kitų vakarų Europos šalių, nereiktų lyginti.
Shanti 2013-10-25 12:26
Ekonomistu logika: viena pensininka turi islaikyti bent 2 zmones. Reiskia kiekvienas zmogus turi po saves palikti bent 2 vaikus. Dzin, kad tie vaikai uzaugs ir irgi pataps seniais, del ko tures vis augt ir augt populiacija iki nesveiku lygiu. Jau vien dabar turim 6 milijardais perdaug zmoniu... Taip kad dzin visiems ta ekonomika. Geriau duotu ramiai pagyvent kriziu nekele.
kionig 2013-10-25 12:31
Gal gali pasakyti koks dalbajobas nusprendė, kad pasaulyje žmonių per daug? Ir kas gali spręsti kiek pasaulyje turi būti žmonių? Kas turi tokias teises daryti?
obuglas 2013-10-25 12:54
Vienas žmogus, ar viena šeima? Esu girdėjęs kad viena šeima turi turėti 2 vaikus, kad būtų status quo
Shanti 2013-10-25 12:57
Pasak Sergey Kara-Murza. O kam reikia tu ekstra 6 milijardu? Kaip ziurkes kovoja del duonos kasnio ir toliau kalba apie ekonomikas ir populiacijos auginima. Nori gero gyvenimo? - Sunaikink paklausa, nes pasiulos jau pakankamai yra tik milijardui.
laurius 2013-10-25 13:44
Pritariu. visi pergyvena, kad kaip blogai bus, kai žmonių bus per mažai, kad nebus kam uždirbt pensijų, nebus kam dirbt. Ir tuo pačiu pergyvena, kad nėra darbo, auga bedarbystė... Esmė, kad tam pačiam produktui pagaminti reikia vis mažiau ir mažiau žmonių, taigi ateis toks laikas greitai, kai vienas dirbantis galės 10 pencininkų išlaikyti. Pažiūrėkit per discovery channel "how it's made" ir suprasit kiek daug jau dabar gamybos yra perleista mašinom. Jau googlas ne pirmi metai testuoja automobilius, kurie be vairuotojo vaziuoja, kazkur japonijoj jei gerai pamenu jau vazineja traukiniai be vairuotoju, tuoj ateis laikas, kai kombainai patys kuls javus, ars ir sodins darzoves laukuose. Jau ir su dabartinėmis technologijom tai yra įmanoma, tik dėl programuotojų trūkumo/kainos, niekas to dar nepadarė, bet tai tik laiko klausimas. Pagalvokit apie tai, kiek ankščiau buvo darbo vietų, kurių dabar nebėra... visokie sargai ir liftininkai jau nyksta ir juos pakeičia modernūs liftai bei saugos sistemos. Kastuvais duobiu jau niekas nebekasa, bet koks darbas daromas su technikos pagalba, kuri daroma, kad butu vis paprastesne ir paprastesne valdyti. Tai, kad zmoniu mazeja yra privalumas, o ne trukumas, nes kuo zmoniu maziau, tuo vienam zmogui santykinai tenka daugiau resursu, kurie deja yra riboti.
immortallt 2013-10-25 15:05
1) ekonomistai taip nesako 2) Jei nori dabartinės Sodros sistemos, viena šeima turi turėti grubiai 2,5-3 vaikus (nes na ne visi išgyvena iki pensijos dėl ligų, traumų ir pan) 3) Jei senatvei kaupi, tai visiškai neaktualu tampa dėl gaunamų pajamų, koks yra gimstamumas 4) Valstybei žinoma aktualu, kad neliktų vieni pensininkai šalyje, nes nebeliks kam kurti ir vystyti šalies. Lauri, oi kaip nusikalbi. Tokie nusikalbėjimai prasidėjo dar pramoninėje revoliucijoje, kai nedarbas buvo turbūt virš 50% miestuose ir pradėjo atsirasti pirmosios mašinos, kurios "mažino" darbo vietų skaičių. Kaip matome technologijos patobulėjo neatpažįstamai, gyventojų padaugėjo keletą kartų, o darbo vietų pasaulyje kaip daugėja, taip daugėja. Žinoma, paprasčiau rėkti, o ne pasidomėti.
Shanti 2013-10-25 15:13
Japonai kaiptik rodo visam pasauliui puiku pavyzdi - ten robotika savo aukstumose gali pradeti islaikyti senstancius zmones. Tokiu budu ju populiacija galetu sumazeti ir stabilizuotis iki sveiko lygio. Nes dabar jie dirba visa gyvenima tik tam, kad nusipirktu kosminiu kainu zemes lopyneli, kuriame galetu buti palaidoti. Siuncia jie saviskius i 6 men keliones, nes nebetelpa savo salose. Ir dar maurai drista aiskinti, kad jiems reikia didint gimstamuma? Bet taip ir nepasako iki kiek, nes visdar tiki pasenusiu receptu.
andriulis 2013-10-25 15:15
Tai eikit dviese ir nusišaukit, žemėi bus tikrai lengviau.
Shanti 2013-10-25 15:26
Tai gal parazitai, kuriems rupi tik daugintis ir naikint ne savo planeta turetu eit nusisaut?
laurius 2013-10-25 15:44
Kažkada nedarbas buvo 100%, bet tai nieko nereiškia, nes tada žmonės tiesiog dirbo sau, o ne kažkam. Jei pasidomėtum kiek procentų žmonių kažką kuria, o kiek tik reklamuoja, pardavinėja, gauna pašalpas, užsiima biurokratija ir dar velniai žino ką veikia, suprastum, kad jau dabar 10% žmonių sukuria 90% produkto reikalingo visus pamaitinti ir aprengti. Labai gerai visas progresas pasimato kai pradedi žiūrėti ką dabar apsimoka daryti ir ko neapsimoka. Drabužių niekas jau nebesiuva namie, daržoves retas kuris augina, malkaut į mišką irgi retas kuris eina ir dažniausiai daro tai tik savo malonumui. Mašinas, buitinę techniką, apskritai visą techniką vis rečiau ir rečiau remontuoja, nes pigiau darosi naują nusipirkti, nei remontuoti seną. Daug pigiau ir paprasčiau yra nueiti į darbą, uždirbt pinigų ir nusipirkt visa tai. Bėda tik ta, kad žmonės kuo daugiau gali gauti, tuo daugiau nori ir taip patys save priverčia dirbti daugiau ir daugiau.
Arthuras 2013-10-25 15:57
Nu ir atsiranda visokių... Pavadinčiau negražiai, bet ištrins. Pasaulyje yra pakankamai resursų, kad patenkinti dabartinės populiacijos poreikius. Reikia tik neremti trečiųjų pasaulio šalių, kad šios nedidintų savo populiacijos. Bet kam jau tai tikrai neaktualu, tai JAV, visai Europai, Japonijai, Kanadai ir pan. - šitose vietose populiacija tikrai nedidėja ir jie turi pilną teisę pasidaryt gyventojų tiek, kad nežlugtų.
immortallt 2013-10-25 16:12
Maišai sąvokas. Aš kalbėjau apie nedarbą miestuose. Kaimus atmetęs iš vis buvau. Tais laikais nedirbti niekas sau negalėjo, nes jokių išmokų iš nieko negautum ir tiesiog numirtum badu ar žiemą nuo šalčio. Toliau, nėra Japonijoje tokių technologijų, kad jau dabar robotai galėtų pasirūpinti pilnai senyvo amžiaus žmonėmis. 10% dirbančiųjų 90%... Nu iš kur tokius skaičius trauki. Žemės ūkyje dirba vien 2-3% žmonių, čia kalbant apie vakarų šalis. O kas dėl daugiau nori ir verčia dirbti, tai taip, būtent taip ir yra, nors ekonomikos dėsniams prieštarauja - žmogaus psichologija ne visada logiška.
laurius 2013-10-25 16:22
Paimam paprastą pavyzdį. Kirvis. Kažkada buvo labai brangus ir tekdavo vos ne karvę parduoti, kad galėtum jį įsigyti. Dabar už karvę gali nupirkti 100 kirvių. Ir viskas tik dėl to, kad kirviai gaminami masiškąi, pramoniniu būdu, o karvei efektyvaus konvejerio dar niekas nesukūrė. Kitas pavyzdys - automobilis. Kažkada reikėjo dirbt puse gyvenimo kad jį turėtum. Dabar aš tarkim važinėju su automobiliu, kuris kainuoja tiek, kiek aš uždirbu per mėnesį. (automobilis 2001 metų ir dar labai puikiai važiuoja) O jei pažiūrėtum kaip atrodo japonų gamyklos iš arčiau, pamatytum kad ten 90% darbo atlieka robotai. Virina robotai, tekina automatinės staklės, frezuoja viską automatinės staklės, dažo robotai, žmonės tik surinkinėja tai, ką per sunku arba neverta automatizuoti.
slawcka 2013-10-25 16:35
Žiūriu nemažai čia atsiranda delfio lygio komentatorių.. Gi nieks tau nesiūlo puse žmonijos išnaikint, o kalba eina apie gimstamumo mažinimą ir t.t . Ir iš tiesų, žmonių yra tikrai per daug , o kas bus 2030 , 2050 metais? Nuo šito žmonių kiekio greičiau ateis krachas, o ne valstybių ir civilizacijos žydėjimas. Vieną kart šitam portale jau buvau išsakęs panašią nuomonę, tai irgi kažkoks durnelis atsirado , kuris pareiškė , kad aš vos ne genocidu čia noriu užsiimti..
sub 2013-10-25 16:59
O klausimas taip ir liko neatsakytas. Kada žmonių pasaulyje yra per daug? Ir kaip tai įvertinti? Jei žmonių 6 milijardais perdauk, kaip sako shanti, tai shanti tu esi tų 6 milijardų tarpe.
Arthuras 2013-10-25 17:37
Nebekliedėk, gerai? Iš kažkur ištraukia kokią nesąmonę ir laido į kairę ir dešinę. Jei žmonės sugeba išgyventi ir didinti populiaciją, tai kaip jų gali būt per daug? Kai bus per daug, tada natūraliai žmonių skaičius sumažės. O Europoje žmonių per mažai, o ne per daug...
azotas 2013-10-25 17:44
Per mazai zmoniu ? o kiek ju turi but ? paziurek, kad ir i ekonomika kiek bedarbiu ir kitu kurie ant pasalpu sedi ir panasiai kuo didesnis zmoniu skacius tuo daugiau ir tokiu..
Arns 2013-10-25 17:51
Yra žmogus - problema. Problema? Maloniai norėčiau išvysti tą laikmetį ar tą visuomenę, kurioje žmogiškųjų išteklių problemos nebuvo
Arthuras 2013-10-25 17:52
Turi būt tiek, kad ateityje neliktų vien tik pensininkai, prie ko Europa ir eina. O bedarbių skaičius priklauso ne nuo kiekybės, o kokybės...