Tikrieji Čeliabinsko meteorito išmatavimai: 19 m skersmuo ir 12 tūkst. tonų masė  (3)

Asteroidas, kuris nukrito netoli Rusijos vidurio miesto Čeliabinsko, iš pradžių buvo 19 metrų skersmens, o jam krintant atpalaiduota energija prilygo dešimčių Hirošimos atominių bombų sprogimui, sakoma trečiadienį paskelbtoje studijoje. Vos įskriejęs į Žemės atmosferą, Čeliabinsko asteroido masė buvo apie 12 tūkst. tonų, o jo energija prilygo 500 tūkst. tonų trotilo sprogimui, sakoma straipsnyje, paskelbtame žurnale „Nature“.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Čekijos ir Kanados mokslininkai išanalizavo vaizdo ir garso įrašus, taip pat meteorito nuolaužas, rastas po dramatiško incidento vasario 15 dieną.

Jų nuomone, šis asteroidas anksčiau galbūt atskilo nuo kito masyvaus dangaus kūno – dviejų kilometrų skersmens asteroido (86039) 1999 NC 43, pirmąkart pastebėto 1999 metais ir reguliariai priartėjančio prie Žemės orbitos.

Vos įskriejęs į Žemės atmosferą, Čeliabinsko asteroido masė buvo apie 12 tūkst. tonų, o jo energija prilygo 500 tūkst. tonų trotilo sprogimui, sakoma straipsnyje, paskelbtame žurnale „Nature“. Tai reikštų, kad jo energija buvo 27–41 kartą didesnė negu atominės bombos, numestos ant Hirošimos 1945 metais.

„Asteroidas suskilo į mažas nuolaužas 45–30 kilometrų aukštyje, todėl buvo išvengta didesnės žalos žemėje, – sakoma studijoje. – Bendra didesnių nei 100 gramų nuolaužų masė buvo mažesnė nei tikėtasi.“

Ankstesni apskaičiavimai rodė, kad tas objektas buvo 17 metrų skersmens ir svėrė apie 10 tūkst. tonų.

Apie 1 200 žmonių nukentėjo nuo sprogimo bangos, kuri išdaužė langus ir apgadino daugybę pastatų penkiuose Rusijos regionuose.

Kaip rodo JAV žurnalo „Science“ atlikta internetinė apklausa, 25 žmonės, kurie buvo lauke per tą incidentą, nurodė patyrę nudegimų nuo ultravioletinių spindulių, paskleistų meteoro žybsnio.

Naujojoje studijoje tai pat sakoma, kad šis meteoritas yra LL tipo chondritas – akmeninis dangaus kūnas, kurie, kaip manoma, sudaro mažumą asteroidų juostoje. Jis yra to paties tipo, kaip ir asteroidas Itokava, iš kurio mėginių paėmė Japonijos zondas „Hayabusa“.

Atskirtoje studijoje, taip pat paskelbtoje „Nature“, mokslininkų grupė, vadovaujama Vakarų Ontarijo universiteto Peterio Browno, atliko didžiausių žinomų meteoroidų sprogimų atmosferoje apžvalgą. Tame straipsnyje sakoma, kad netoli Žemės skriejančių stambių asteroidų yra apie dešimt kartų daugiau negu yra atrandama stebint teleskopais.
Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: BNS
(9)
(0)
(0)

Komentarai (3)

Susijusios žymos: