Link atviro vandenyno pajudėjo milžiniškas ledkalnis  (5)

Mokslininkai praneša, kad milžiniškas ledkalnis, liepos mėn. atitrūkęs nuo Antarktidos krantų, šiuo metu juda link atviro vandenyno, o tai gali kelti pavojų apkrautiems laivininkystės keliams.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Kaip praneša CNN, didžiulis apie 700 kv. km ploto ledkalnis dydžiu prilygsta Singapūrui bei dvigubai didesnis už Atlantos miestą.

„Tokio dydžio ledkalnis gali neištirpti metus ar dar ilgiau bei gali nudreifuoti iki Pietų vandenyne esančių pasaulinės laivininkystės kelių“, – patikino Didžiosios Britanijos Sautamptono universiteto mokslininkas Robertas Marshas.

R. Marshas priklauso mokslininkų komandai, kuri skubos tvarka gavo finansavimą, skirtą šio ledkalnio stebėjimui bei jo judėjimo trajektorijos numatymui tam, kad netoliese praplaukiantys laivai būtų perspėti.

Alfredo Wegenerio instituto mokslininkai, panaudoję Vokietijos kosmoso agentūros „TerraSAR-X“ palydovo užfiksuotus vaizdus, liepos mėn. pranešė, kad šis ledkalnis skyla nuo Antarktidos Pine salos ledyno. Granto Biggo iš Šefildo universiteto teigimu, šį ledkalnį šalia ledyno laikė jūrinis ledas, tačiau pasibaigus antarktinei žiemai dalis jūrinio ledo ištirpo, todėl ledkalniui atsivėrė kelias į atvirą vandenyną.

„Per keletą pastarųjų dienų ledkalnis atitrūko, o dabar jį nuo ledyno jau skiria vienas ar du kilometrai vandens“, – sakė G. Biggas.

Milžiniško ledkalnio atskilimas – tai ilgas procesas. Lūžį, nuo kurio viskas prasidėjo, NASA lėktuvas užfiksavo dar 2011 m. spalio mėn.

Mokslininkai teigia, jog tai – pirmasis kartas, kai teks stebėti tokio milžiniško ledkalnio judėjimo trajektoriją, o šio darbo svarba išaugs dėl globalinio atšilimo padarinių didėjimo.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: delfi.lt
(10)
(0)
(0)

Komentarai (5)