NASA šiandien paleis Marso atmosferą tirsiantį palydovą (Video)  (1)

Šiandien 20.28 val. Lietuvos laiku iš JAV karinių oro pajėgų bazės Kanaveralo kyšulyje (JAV) pakilusi raketa „Atlas 5“ turėtų iškelti į kosmosą NASA kosminį aparatą MAVEN („The Mars Atmosphere and Volatile EvolutioN)“. Tai naujas NASA Marso palydovas, kuris turėtų įminti vieną didžiausių Raudonosios planetos mįslių, skelbia „Space.com“.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Jei startas ir skrydis bus sėkmingas, po 10 mėnesių MAVEN palydovas turėtų pasiekti Marso orbitą ir pradėti numatytą tyrimų programą, turinčią atsakyti į klausimą, kaip tolimoje praeityje šiltas ir drėgnas Marsas prarado kone visą savo atmosferą ir tapo sausas ir šaltas.

NASA pranešė nuo 16.00 val. Lietuvos laiku tiesiogiai transliuosianti MAVEN paleidimui skirtą savo programą. Jos metu tiesiogiai internetu bus rodomas ir raketos „Atlas 5“ pakilimas.

„MAVEN pradės tyrinėti procesus, kurie padėtų mums išsiaiškinti, kas nutiko Marso atmosferai, ir kodėl, iš visko sprendžiant, Marso praeityje taip smarkiai pasikeitė planetos klimatas“, - sakė NASA Planetologijos skyriaus vadovas Jimas Greenas. Pasak mokslininkų, prieš milijardus metų Marsas buvo sąlyginai šilta planeta su tankia atmosfera ir dideliu paviršinio vandens kiekiu. Šiuo metu Marsą tiriantis marsaeigis „Curiosity“ jau rado įrodymų, kad vietovė šalia jo nusileidimo vietos tolimoje praeityje galėjo būti tinkama mikrobiologinei gyvybei.

Tačiau vėliau kažkas pasikeitė: Marsas prarado didžiąją dalį savo atmosferos. Dabar jos tankis sudaro vos 1 proc. Žemės atmosferos tankio. Marsas atšalo, dingo vanduo jo paviršiuje, ir ši planeta tapo nebe tokia tinkama gyvybei kaip anksčiau, sakoma pranešime.

Kas būtent nutiko Marsui, turėtų padėti išsiaiškinti 671 mln. dolerių kainavęs kosminis aparatas MAVEN ir jo tyrimų programa.

2014 m. rugsėjį MAVEN turėtų pereiti į labai ištęstos elipsės formos orbitą aplink Marsą. Ji leistų priartėti prie Marso paviršiaus vos 150 km atstumu. Tolimiausias šios orbitos taškas būtų maždaug už 6 000 km nuo Marso paviršiaus. Pasak NASA atstovų, tokie orbitos parametrai leis MAVEN tiesiogiai tyrimams imti Marso atmosferos mėginius ir fiksuoti aukštutinės jo atmosferos dalies pokyčius kas 4,5 valandos.

MAVEN yra 8 moksliniai intrumentai Marso atmosferai ir saulės vėjui tirti. Jų matavimų rezultatai padės mokslininkams įvertinti aukštutinės Marso atmosferos dalies ir jonosferos būklę ir pokyčius. Tyrimai taip pat padės modeliuoti Marso atmosferos sudėtį ir būklę tolimoje jo praeityje, sakoma pranešime.

Jei šiandien oro sąlygos Floridoje bus nepalankios MAVEN paleidimui, jo startas gali būti nukeltas iki pat gruodžio 7 dienos, kuomet baigiasi palankiausias skrydžio į Marsą „langas“. Pasak NASA atstovų, MAVEN gali būti paleistas iki gruodžio 15 dienos be didelės žalos skrydžio planui.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: TV3
TV3
(5)
(0)
(0)

Komentarai (1)

Susijusios žymos: