El. pašto apnėja: dėmesingai renkant tekstą klaviatūra, gali pritrūkti oro  (0)

Daugelis žmonių, rašydami tekstą kompiuterio klaviatūra ar atlikdami kitas didelio dėmesingumo reikalaujančias užduotis, būna taip susikaupę, kad net trumpam nustoja kvėpuoti. Mokslininkai nustatė, kad toks iš pažiūros visai nekaltas įprotis gali turėti itin sunkių pasekmių sveikatai – taip pat ir lytinei.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Tyrimų duomenis, toks įprotis, kai staiga ir net patiems to nepastebint trumpam nustojama kvėpuoti, būdingas net 80 proc. kompiuteriais dirbančių žmonių. Specialistai tokį reiškinį vadina „elektroninio pašto apnėja“.

Apnėja vadinamas kvėpavimo nutrūkimas 10 ir daugiau sekundžių. Paprastai apnėja reiškiasi miego metu, tokiu atveju ji vadinama miego apnėja. Nuo šio sutrikimo labiausiai kenčia suaugę antsvorį turintys žmonės. Ištikus miego apnėjai arba nutrūksta gilaus miego fazė, arba žmogus net visai prabunda.

Beveik visi šį sutrikimą turintys žmonės apie jį net neįtaria, tačiau jį išduoda specifiniai simptomai. Tai po miego jaučiamas nuovargis, atminties pablogėjimas, prastas dėmesio sutelkimas, galvos skausmas, dirglumas, nerimas, depresija, žemas lytinis potraukis ir impotencija.

Mokslininkų teigimu, depresiją ir impotenciją lygiai taip pat gali sukelti ir „elektroninio pašto apnėja“. Kai kurių šį sutrikimą pastebėjusių kompiuterių vartotojų teigimu, skaitant ar rašant kompiuterio ekrane tekstą ir bandant susikaupti ties konkrečia pastraipa ima svaigti galva. Geriau pasijuntama po kelių gilių oro įkvėpimų, tačiau vėliau galvos svaigimas sugrįžta, kai tik vėl pradedama susikaupus dirbti.

Norintiems išvengti šio sutrikimo specialistai pataria įdėmiai kontroliuoti savo kvėpavimo ritmą dirbant susikaupimo reikalaujančius darbus kompiuteriu ir prireikus daryti kvėpavimo pratimus.
Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: TV3
TV3
(2)
(0)
(0)

Komentarai (0)