Mokslininkai: Sacharoje rastas seniausias meteoritas yra dar senesnis, nei manyta  (0)

Meteoritas, rastas 2011 metais Sacharos dykumoje, tebelieka seniausiu iš Marso į Žemę nukritusiu kūnu, tačiau neseniai mokslininkai nustatė, kad jis yra senesnis, nei buvo manyta. Jų manymu, akmeniui 4,4 milijardo metų. Anksčiau buvo manyta, kad jis yra 2,1 milijardo metų senumo, pranešė BBC.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Kaip pažymima, pasaulio mokslas anksčiau nėra turėjęs tokius senus laikus menančių Raudonosios planetos uolienų pavyzdžių. Meteoritas, kartais vadinamas „Juodąja gražuole“, yra fragmentas iš Marso paviršiaus pietinės dalies, kur dabar stūkso daugybė užgesusių ugnikalnių kraterių. Anksčiau mokslininkai išnagrinėjo meteorito fragmentą NWA 7034, dabar jie ištyrė kitą jo dalį – NWA 7533.

„Kad galėtume atskleisti jo paslaptis, pagaliau mes gavome ankstyvojo Marso pavyzdžius“, - sako tyrimams vadovavęs Floridos universiteto (JAV) mokslininkas Muniras Humayunas. Jo teigimu, rastas meteoritas paliko Marso paviršių tada, kai planeta buvo „dar vaikiško amžiaus“ – vos 200 milijonų metų.
„Uolienos analizė pateiks atsakymą į klausimą apie tai, kokia buvo Raudonosios planetos atmosfera pradiniame laikotarpyje. Šiuo momentu Marsas išsiskyrė padidėjusiu seisminiu aktyvumu“, - pažymėjo amerikiečių mokslininkas.

Kol kas tiksliai nenustatyta, kada tiksliai milžiniško Marso ugnikalnio išsiveržimo į atvirą kosmosą išmestas meteoritas nukrito į Žemę. Yra duomenų, jog tai nutiko prieš maždaug 600 milijonų metų. Amerikiečių mokslininkai šį meteoritą įsigijo iš Maroko prekeivių, užsiimančių Sacharos dykumoje rastų neįprastų akmenų, prekyba.
Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: delfi.lt
(9)
(0)
(0)

Komentarai (0)

Susijusios žymos: