90 sekundžių: kaip pasaulį persidalijo didžiosios religijos? (Video infograma)

Komentarai Prisijungti

Viršuje:   Seniausi | Naujausi

Razumnas 2013-11-23 11:39
Kalbant apie islamą, ši religija nėra kažkuo blogesnė, tiesiog neblogas įrankis valdyti kvailesnius blogiems tikslams. Visokie savižudžiai, sukilėliai, ištisos gentys žudosi, taškosi ir galvoja, kad jų vaikai/tėvai/broliai miršta dėl religijos ir dėl to yra palaiminti. Labiau išvystytose musulmoniškose visuomenėse nėra didžiulio religinio fanatizmo, tiesiog papročiai, galbūt gyvenimo būdas ir tiek. Nors, kas yra bendravęs su jaunesnės kartos musulmonais iš įvairių šalių (man neteko), kalbu apie 20-25m. amžių, tai sako, kad yra tokių, kurie laikosi tradicijų tik savo šalyje ir tik dėl artimųjų. O kai kurie galbūt net nėra tokie tikintys.
Wolfy 2013-11-23 23:19
Pagal video, atrodo, lyg ligos plistų tos visos religijos.
kitty 2013-11-24 00:44
Pati religija yra geras reikalas- mitu ir legendu rinkinukas, paprociai, senoves ismintis. Tik va kad kartais tikintieji religija tampa fanatikais, ir prisidengdami religija, ir pradeda issidirbineti... Nelabai suprantu kodel budizmas laikomas religija, nes budistai paprastai buna ivairiu religiju atstovai.
Etmonas 2013-11-25 00:23
Turiu pastebėti, kad krikščionybė šitam žemėlapyje"atėjo" gerokai anksčiau į mūsų kraštą nei iš tiesų. Todėl turiu pagrindo abejoti ir kitų religijų plitimo arealu bei laikotarpiu. Šį žemėlapį geriausiu atveju galima įvardinti tik kaip preliminarų.
vvv2 2013-11-25 10:02
1. Nieko nėra "antgamtiško", tai ateistų nusišnekėjimas. 2. Kas yra "žmogiška", kartu yra dieviška. 3. Esmė slypi smulkiose smulkmėse.
sub 2013-11-25 15:09
Pritariu. Islamas gal labai uždarose šalyse ir stovi vietoje, kur žmonės gal dar bijo priešgyniauti nusistovėjusiam tikėjimo kultui. Noriu pakalbėti apie Turkiją, tėvai neseniai grįžo iš kelionės po Turkiją - taigi ten pagrindinė religija islamas; nors dalis yra krikščionių. Taigi pasakojo, kad tas islamas nėra toks baisus, jeigu pagal jų papročius nieko blogo nedarai ir nevarai savo demagogijos kaip tas ar anas blogai. Pagyvenusios moterys dar vaikšto už skarų pasislėpusios, o jaunos merginos gražiai apsirengusios, su iškirptėmis. Žinoma labai tikinčios jaunos merginos taip pat neatsisako skaros, bet ar Lietuvoje labai pamaldžios moterys daro kitaip? Prisilaikai religijos etiketo ir neturi problemų. Žinokit ir Lietuvoje iš ties panašu, pagyvenusios moterys pyksta ant jaunų merginų dėl tų iškirpčių, suplėšytų džinsų. Taigi laikai keičiasi aiškinu aš savo močiutei, kai ji pyksta kai ant scenos lipa mergina su paplėšytais džinsais ir po to dainuoja. Močiutei tai atrodo nenormalu, man tai ir normalu ir kartais gražu. Manau, kad ir islamo tikėjime laikai keičiasi ir pati religija iš esmės kažkiek keičiasi. Na bet iš esmės, svetimos moters islamo teritorijoje geriau neliesti, tėvui vien tik iš noro pajuokauti galėjo baigtis labai blogai. Situacija: pardavėja turkė pasiūlė patestuoti tėvui viagros Turkiškos, o tėvas juokais paklausė ar paragavęs viagros Turkiškos galės patestuoti su pardavėja kas ir kaip ten po tos viagros. Žinoma visa tai buvo juoko forma, bet jam gryžus diskutavome "ar tik nebūtų gavęs akmenų" už tokius juokus.
sub 2013-11-25 15:19
Nesuprantu aš tavo logikos visų pirmą. Paaiškint man: 1. Kas yra "antgamtiška"? Čia ateistų ar fanatikų sugalvotas žodis? 2. Kas yra dievas? Nes žmogus yra žmogus. Jis neprisikelia iš numirusių. tai kuogi jis dieviškas? 3. Esmė slypi mūsyse, jūsyse ir smulkmėse? Kame slypi esmė? Štai dar vienas klausimas, jei eini į bažnyčią ar tu krikščionis ar ne? Norėčiau, kad atsakymams pasitelktum savo logiką be jokių religinių išvedžiojimų. Gaila kad šiame video buvo parodyta tik religijų formavimosi istorija. Gaila, kad nėra rodoma nieko apie tuos, kurie neturėjo religijos ir kaip jie vystėsi, išplito ar sunyko.
vvv2 2013-11-25 16:03
- Taip, ateizmo religijų dinamiką irgi galima tyrinėti.
shift 2013-11-25 20:07
Antgamtiška (angl. supernatural) yra tai kas nepriklauso šiai jutiminei terpei. Žmogaus siela antgamtiška.
sielinas 2013-11-25 20:42
Ko negali pajausti (ar patikrinti pasitelkus priemones) tas neegzistuoja, nes kaip patikrinsi ar egzistuoja ir kokioj jutiminėj terpėj? Ko negali patikrinti yra dūmai lengvatikių akims.
shift 2013-11-25 21:36
Kas sakė, kad negali pajausti? Tai pajaučiama ne fiziologiniu pagrindu - per žmogaus dvasią. Mastyk plačiau, nebūk ateizmo davatka.
vvv2 2013-11-26 10:45
laikais labai išdarkė. p.s. .. sakykim rusai dar išlaikė prasmę: supernatural -> сверхъестественный, kas lietuviškai būtų lyg "supertikras".