Steriliausiose pasaulio patalpose užsiveisė unikali bakterija  (0)

Kosmoso agentūrų „švarieji kambariai“ turėtų būti pačios steriliausios vietos Žemėje – šiose patalpose inžinieriai ruošia kosminius aparatus skrydžiams į kosmosą, juos itin kruopščiai nuplauna, nušveičia ir kaitina, kol išgaišta visi ant jų galėję būti mikroorganizmai. Todėl natūralu, kad Europos kosmoso agentūros mokslininkai 2009 buvo apstulbę, kai šioje patalpoje rado neįprastų bakterijų.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Iki tol tokios pačios bakterijos buvo aptiktos tik vienoje vietoje – dviem metais anksčiau, už 4000 kilometrų, Kennedy kosmoso centre, NASA „švariajame kambaryje“, rašo „The Verge“.

Kaip skelbia „Scientific American“ šios bakterijos tik dabar buvo galutinai išanalizuotos. Ir paaiškėjo, kad jos yra tokios neįprastos, kad dėl jų teko sukurti visiškai atskirą taksonominę gentį. Iki šiol ši bakterija niekada nebuvo pastebėta už švariųjų kambarių ribų, o tai suteikia pagrindo teigti, kad jos yra unikaliai prisitaikę gyventi tik arealuose, kur nėra konkurencijos, tačiau yra pakankamai atsparios, kad klestėtų net tuomet, kai yra sąmoningai naikinamos.

Dabar mokslininkai aiškinasi, ar bakterijos, pavadintos Tersicoccus phoenicis, galėtų nukeliauti iš Žemės į Marsą ir išgyventi Raudonojoje planetoje.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: delfi.lt
(22)
(0)
(0)

Komentarai (0)