Smarkiai padidėjo kometos ISON ryškis (Video)  (0)

Šiandien prie Saulės maksimaliai priartėsiančios kometos ISON ryškis staiga smarkiai padidėjo. Australų astronomas Robertas Metsonas (Robert Matson) paskelbė, kad ISON ryškis dabar atitinka ryškiausios danguje žvaigždės – Sirijaus – ryškį (-1,46).


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Iki šiol kometos ryškis didėjo ne taip sparčiai, kaip buvo prognozuota, o prieš keletą dienų astronomai prabilo apie tai, kad kometa jau suiro – nespėjusi pasiekti artimiausio Saulei orbitos taško (perihelio). Tiesa, vakar astronomai išsakė naujas, optimistiškesnes prielaidas – nors ir suirusi, kometa ISON Žemės gyventojams, tikėtina, dar pademonstruos įstabių vaizdų, kaip prieš porą metų nutiko su Saulėn smigusia ir iš jos išnėrusia Lavdžojaus kometa.

Prieš savaitę ISON žvaigždinis ryškis siekė maždaug 4 balus, tačiau vakar jis smarkiai padidėjo, peršoko į neigiamą ryškio skalės pusę ir dabar ISON ryškiu nenusileidžia ryškiausiai Žemės danguje žvaigždei Sirijui, kurios ryškis siekia -1,46. ISON ryškis pastaruoju metu pasiekė -1 – -1,5.

"Kometos ryškio koeficientas pasiekė minusines vertes – apie tai byloja kosminės observatorijos SOHO koronografo LASCO C3 kadrai", - tvirtina R. Metsonas. Jo vertinimu, arčiausiai Saulės kometa atsidurs šįvakar, 20:45 val. Lietuvos laiku. Tada šiuos dangaus kūnus skirs tik 1,16 mln. km.

Tiesa, kometą šiuo metu matyti gali tik netoli Saulės esantys kosminiai zondai – kometa iš Žemės perspektyvos yra atsidūrusi pernelyg arti Saulės – žvaigždės šviesa visiškai užgožia kometos spindulius.
 
Vaizdo siužetas

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
(8)
(0)
(0)

Komentarai (0)

Susijusios žymos: