Mokslo pasaulis su triukšmu naikina genetiškai modifikuotų kukurūzų ir vėžio ryšį  (39)

Recenzuojamas žurnalas „Food and Chemical Toxicology“ ketvirtadienį vakare pasidavė visuotiniam mokslininkų spaudimui ir pajuokoms bei atšaukė itin prieštaringai vertinamą mokslinį darbą, kuris teigė, kad genetiškai modifikuoti kukurūzai žiurkėms sukelia rimtas ligas. Žurnalo sprendimas buvo priimtas nepaisant tyrimo autorių prieštaravimų.


Visi šio ciklo įrašai

  • 2013-11-30 Mokslo pasaulis su triukšmu naikina genetiškai modifikuotų kukurūzų ir vėžio ryšį  (39)

Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Mokslinis darbas, kurį atliko mokslininkų grupė, vadovaujama Kaeno universiteto (Prancūzija) molekulinės biologijos specialisto Gilles-Erico Séralini ir kuris buvo publikuotas 2012 metais, buvo „be požymių, jog duomenys buvo surinkti sukčiaujant ar sąmoningai juos iškreipiant“, rašoma žurnalo leidėjų „Elsevier“ oficialiame pareiškime. Tačiau nedidelis tyrime naudotų gyvūnų kiekis reiškia, jog „iš tyrimo negalima daryti aiškių išvadų“. Kaip rašoma leidėjų pareiškime, „negalima atmesti tikimybės, tad didesnio mirtingumo ir ligų kiekio priežastis“ yra tyrime panaudotų Sprague-Dawley linijos žiurkių natūralus polinkis sirgti onkologinėmis ligomis, rašo nature.com.

Šis sprendimas nėra labai stebinantis: anksčiau lapkritį žurnalo vyr. redaktorius Wallace'as Hayesas jau grasino, kad mokslinis darbas gali būti pašalintas jeigu pats to nepadarys G. Séralini – o mokslininkas kaip tik apie tai ketvirtadienį ryte ir pranešė spaudos konferencijoje. Mokslininkas ir jo kolegos savo klaidų atliekant tyrimą nepripažįsta ir tikina, kad darbo atšaukimo priežastis – biologo Richardo Goodmano, kuris iki šiol septynerius metus dirbo biotechnologijų gigantui „Monsanto“, įsidarbinimas žurnalo redakcijoje.

„Žurnalas mūsų darbą recenzavo akyliau nei bet kurį kitą. Šis atšaukimas – tikras visuomenės sveikatos skandalas“, - sakė tyrimo bendraautoris, medikas, homeopatas ir chiropraktikas Joëlis Spiroux.

Šio mokslo darbo metu buvo nustatyta, jog žiurkės, dvejus metus maitintos „Monsanto“ modifikuotais glifosatui atspariais NK 603 kukurūzais, dažniau sirgo vėžiu ir gaišdavo anksčiau nei kontrolinės grupės žiurkės. Taip pat nustatyta, kad žiurkėms onkologiniai susirgimai vystėsi glifosato pridedant į geriamą vandenį.

Spaudos konferencijoje europarlamentarė, buvusi Prancūzijos aplinkos ministrė Corinne Lepage sakė, kad G. Séralini mokslinis darbas „iškėlė gerų klausimų apie ilgalaikį genetiškai modifikuotų organizmų (GMO) bei herbicido „Roundup“ toksiškumą“. Pasak C. Lepage, „mokslinį darbą atšaukus, klausimai neišnyks“.

Mokslo pasaulio konflikte nemažą vaidmenį galėjo suvaidino ir įtariami interesų konfliktai. C. Lepage reikalavo, kad atsistatydintų GMO šalininkė Anne Glover, kuri prieš dvejus metus buvo paskirta Europos Komisijos vyriausiąja patarėja mokslo reikalais. C. Lepage pažymėjo, jog po šio paskyrimo EK pirmą kartą nuo 1996 metų pasiūlė leisti Europoje auginti genetiškai modifikuotus kukurūzus. Be to, C. Lepage teigimu, daug interesų konfliktų esama ir Europos maisto saugumo tarnyboje (EFSA) Parmoje (Italija). Ši tarnyba yra atsakinga už GMO rizikos vertinimą.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: delfi.lt
(17)
(0)
(2)

Komentarai (39)