Atminties pasaulio čempionas: "Treniravausi po 4-5 val. per dieną"  (6)

Jonas fon Esenas (Jonas Von Essen) tapo Londone vykusio Atminties pasaulio čempionato nugalėtoju. Maža to, jis surinko aukščiausią balų skaičių per visą 22 metus siekiančią čempionatų istoriją.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Vakar 23-ejų švedas, būsimasis matematikos mokytojas J. fon Esenas iš Geteborgo įveikė čempionato favoritą Johaną Malou (Johannas Mallow) – genijų, kuris dėl savo neįtikėtinos atminties pravardžiuojamas "Žmogumi-Kietuoju Disku".

"Tikrai nesitikėjau tapti pasaulio čempionu, - kuklinosi rekordinio pasiekimo autorius. – Aš čempionate dalyvavau tik antrą kartą. Savo rezultatu esu labai patenkintas. Man sakė, kad jis – geriausias per visą čempionatų istoriją. Treniravausi po 4-5 val. per dieną. Dabar noriu atsipūsti, apžiūrėti turistines įžymybes ir pasilepinti veganiškų keksiukų krautuvėlėje."

Atminties pasaulio čempionato dalyviai kovėsi tris dienas. Šiemet jame rungėsi trisdešimties valstybių atstovai. Kinijos rinktinės nariai čempionatui ruošėsi treniruodamiesi po 10 val. per parą.

Čempionato dalyvių laukė 10 etapų. Reikėjo įsiminti istorines datas, kortų sekas ir šimtus dvejetainės sistemos skaičių sekų.

Marlo Naitas (Marlo Knight) dirba kazino krupjė ir prižiūrėtoju. "Norėjau tiesiog išmėginti savo jėgas, - kalbėjo 63-ią vietą užėmęs britas. – Treniravausi tik keletą mėnesių."

Buvęs pasaulio čemoionas Benas Pridmoras (Ben Pridmore) iš renginio turėjo išvykti kiek anksčiau, bet jis spėjo apskaičiuoti, kad jo pasiektas rezultatas šiemet – septintas. "Mano tikslas buvo pakliūti į geriausiųjų dešimtuką, - sakė jis. – Man tai pavyko."

B. Pridmoras buvo pirmas žmogus, atsitiktinai sumaišytą kortų kaladę be klaidų atsiminęs per 30 sekundžių. Šiemet jis tai padarė per 28 sekundes. Mnemonikos principas, kurį jis naudoja – senas geras "pasakojimas": pamatytos kortos įsimenamos kaip kokia nors asociacija, o įsiminimo metu iš tų asociacijų susikuriamas pasakojimas, istorija.

Paradoksalu, bet paklaustas, ar fenomenali jo atmintis praverčia darbe, atminties galiūnas atsakė: "Kai noriu nepamiršti kokio nors skaičiaus, aš jį užsirašau".

"Apskritai tai lavina protą, tačiau treniruodamas atmintį išmokau nuostabiai pamiršti, - pridūrė buvęs pasaulio čempionas. – Visa esmė – ne skaičių įsiminimas, o istorijos sukūrimas. Manau, tai yra meninis sugebėjimas."

Naujasis čempionas J. fon Esenas pažadėjo ginti savo titulą kitais metais.

"Kurį laiką pailsėsiu, bet kitais metais būtinai dalyvausiu. Svarbu ne pergalė. Čia susirenka fantastiški žmonės. Mes – kaip viena didelė šeima."
Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
(25)
(0)
(4)

Komentarai (6)