Australijoje rasta 3,48 mlrd. metų amžiaus fosilizuota mikroorganizmų ekosistema  (0)

Norfolko universiteto mokslų daktarė Nora Noffke ir jos kolegos surado mikroorganizmų ekosistemą, 3,48 milijardų amžiaus uolienose, Pilbaros ( vakarų Australija ) regione.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Kaip kad aiškino vakarų Australijos universiteto profesorius David'as Wacey'us, kuris yra bendraautorius publikuoto straipsnio apie tai žurnale „Astrobiologija“, Pilbaros regionas vakarų Australijoje yra vienas rečiausių geologinių regionų visame pasaulyje, kuris suteikia galimybę pažvelgti į ankstyvąją gyvybės evoliuciją Žemėje. Nuosėdos, susidariusios čia dėka bakterijų, vadinamų stromatolitais, bei bakterijų mikrofosilijos buvo jau anksčiau rastos šiame regione, tačiau dar niekada nerastos tokio brandaus amžiaus uolienose. Sedimentacinės tekstūros uolienose buvo sukurtos mikrobų bei bakterijų, kuomet jų kolonijos reaguodavo į fizikinius-dinaminius pokyčius vykstant sedimentacijai. Puikus pavyzdys tai iliustruoti būtų, kuomet bakterijų kolonijos uolienų nuosėdų grūdelius aplink save koncentruodavo, kad apsisaugotų nuo vyraujančių vandens srovių nuosėdų kaupimosi aplinkose.

Reikšmingiausias dalykas šių, mikroorganizmų sukurtų, tekstūrų uolienų paviršiuje yra tas, jog jie ne tik demonstruoja tuometinės gyvybės egzistavimą, tačiau kartu įrodo, jog visa mikrobiologinė ekosistema galėjo bendradarbiauti tarpusavyje, atitinkamai išsidėstydamos, reaguojant į vykstančius pokyčius jų gyvenamojoje aplinkoje.

N. Noffke teigia, jog tyrimai papildė jau turimą informaciją apie mikroorganizmų dėka susikūrusių nuosėdų tekstūras ir, kad sudėtingos mikroorganizmų bendruomenės greičiausiai egzistavo jau beveik prieš 3,5 mlrd. metų - anksčiau nei tikėtasi.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
(9)
(0)
(0)

Komentarai (0)