Neištikimos žmonos vyrų spermatozoidus paverčia „kamikadzėmis“  (0)

Iki 40 proc. vyrų spermoje esančių spermatozoidų nėra skirti apvaisinti moters kiaušinėlį, tvirtina D. Britanijos klinikinė seksologė, daktarė Lindsey Doe. Jos teigimu, tai vadinamieji „kamikadzės“ – spermatozoidai, kurie turi užkirsti kelią į tikslą kitų vyrų lytinėms ląstelėms.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Kuo labiau vyrai linkę įtarinėti savo žmonas ir drauges neištikybe, tuo daugiau jų organizmas gamina spermatozoidų – „kamikadzių“. Dr. L. Doe teigimu, tokie spermatozoidai turi kovoti su kitų vyrų lytinėmis ląstelėmis ir užkirsti kelią jiems apvaisinti moters kiaušinėlį. Pasak jos, tokie spermatozaidai - kariai nėra skirti apvaisinimui, o tik svetimos spermos blokavimui.

Spermatozoidai – „kamikadzės“ savo uodegėles (žiuželius) naudoja kaip besisukančias spirales, iš kurių stengiamasi sudaryti kliūtis ir spąstus svetimoms lytinėms ląstelėms ir taip užblokuoti jų judėjimą į priekį. Kadangi susipainioję ir užtvaras sudarantys spermatozoidai negali judėti ir atrodo negyvybingi, anksčiau mokslininkai manė, kad jie nejudriais tampa dėl to, kad yra silpni arba nebegyvi.

Tačiau, pasak dr. L. Doe, dabar nustatyta, kad dalis tokių spermatozoidų - kovotojų tampa kamikadzėmis, tai yra, pajutę bet kokią grėsmę bando atakuoti kitus spermatozoidus. Pasak jos, kai vyrai įtaria savo partneres nesilaikant monogamijos, jų organizmas ima gaminti daugiau spermatozoidų – „kamikadzių“, ir kuo šie įtarimai atrodo tvirtesni, tuo daugiau jų gaminama.

Tai reiškia, kad vis didesnė spermatozoidų dalis vyro spermoje stengiasi apsaugoti moters kiaušinėlį nuo apvaisinimo kitų vyrų lytinėmis ląstelėmis, tačiau atitinkamai sumažėja apvaisinimui skirtų spermatozoidų kiekis. Atitinkamai sumažėja ir moters galimybė pastoti, sakoma pranešime.

Ovuliacijos metu, pasak mokslininkės, moters gimdos kaklelio „kamštis“ transformuojasi į kanalus, kurių plotis beveik atitinka spermatozoido galvutės skersmenį. Tokie kanalai veikia kaip savotiški „laiptai“, padedantys spermijams priartėti prie kiaušinėlio. Dr. L. Doe teigia, kad dalis vyresnių spermatozoidų – „kamikadzių“ blokuoja šiuos kanalus, kad neleistų prie kiaušinėlio priartėti svetimų vyrų spermijams.

Įdomu, kad tokie spermatozoidai – „kamikadzės“ gali tyčia lūkuriuoti savo „broliukų“, kol šie pasieks gimdos kaklelio prieigas, ir tik po to užblokuoja jo kanalus, taip suteikdami didesnių apvaisinimo galimybių, sakoma pranešime. Tačiau Dr. L. Doe atkreipia dėmesį, kad toks su spermatozoidais – „kamikadzėmis“ susijęs reiškinys, dar vadinamas spermatozoidų konkurencija, yra vertinamas prieštaringai, ir kad kai kurie mokslininkai nepritaria tokiai teorijai.
Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: TV3
TV3
(14)
(1)
(3)

Komentarai (0)

Susijusios žymos: