Ekspertai perspėja apie Kinijos ketinimus iki 2050 m. paversti Mėnulį branduolinių raketų baze  (0)

Apie tokius ketinimus Kinijos dienraščiui "The Beijing Times" pranešė Kinijos nacionalinės kosmoso administracijos Mėnulio tyrimo programos centro ekspertas. Mėnulis, anot jo, būtų ideali vieta, iš kur būtų galima šaudyti branduolinėmis raketomis į Žemę. Ar tai reiškia, kad Kinija ruošiasi Mėnulį paversti "Mirties žvaigžde"?


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

"Mirties žvaigždė" – išgalvota kosminė stotis iš fantastinio filmo "Žvaigždžių karai", kuri gigantišku lazeriu naikindavo planetas.

Leidinys "The Beijing Times" patvirtino, kad Kinijoje vyksta diskusijos apie tai, ar Kinijos Liaudies išsivadavimo armijai vertėtų Mėnulyje įrengti kovinių raketų bazę. Vienas ekspertas leidiniui pareiškė, kad gamtinis Žemės palydovas galėtų būti paverstas milžinišku ginklu – didžiule karine baze, iš kurios į taikinius Žemėje būtų nutaikytos raketos, rašo "Want China Times". Šis angliškas kinų naujienų portalas tokius Kinijos planus prilygino "Mirties žvaigždės" statyboms.

Be kita ko, Kinijos kosmoso administracijos atstovai skelbia, kad Mėnulis galėtų tapti tarpine baze tolimosioms kosminėms misijoms.

Kinija praėjusią savaitę į Mėnulį išskraidino raketą "March-3B", kuri gabena mėnuleigį "Chang'e 3", pavadintą "Nefritiniu triušiu", o iki 2030-ųjų į Mėnulį planuoja nuskraidinti ir žmones. Šalis tikisi tapti pirmąja per beveik 40 metų šalimi, nuleisiančiu palydove mėnuleigį.

Beje, kinų užmačias nuskraidinti žmones į Mėnulį labai rimtai vertina antrasis Mėnulyje išsilaipinęs žmogus Bazas Oldrinas (Buzz Aldrin).

"Manau, kad Kinija gali tapti pirma valstybe, po ilgos pertraukos išlaipinusia žmogų Mėnulyje, - tvirtina legendinis JAV astronautas. – Taip pat manau, kad pigiau būtų pirma Mėnulin tyrimams nuskraidinti robotus, o paskui galvoti apie pilotuojamas misijas. Tačiau visos valstybės samprotauja atvirkščiai: pirma į Mėnulį siųsti žmones, nes tai – garbė ir prestižas."

B. Oldrinas pabrėžė, kad Mėnulį eksploatuoti reikėtų visoms valstybėms kartu.

"Mėnulyje reikėtų vienos tarptautinės gyvenamos bazės. Tai būtų toks pat ryškus tarptautinio bendradarbiavimo kosmose pavyzdys, koks yra Tarptautinė kosminė stotis (TKS) dabar arba orbitinė stotis MIR anksčiau", - pridūrė B. Oldrinas.

Kinija yra trečioji valstybė pasaulyje, į Mėnulį nuskraidinusi bepilotį sausumos zondą (mėnuleigį). Jis didžiuliame Sinus Iridum (Vaivorykštės įlanka) krateryje turėtų nusileisti gruodžio 14 d. "Nefritinis triušis" gebės ropštis 30 laipsnių šlaitais ir judėti iki 200 metrų per valandą greičiu. Zondą gabenusios raketos startas Kinijoje buvo transliuojamas tiesiogiai per televiziją.

Jei viskas vyks sklandžiai, "Nefritinis triušis" Mėnulyje atliks geologinius tyrimus, ieškos gamtinių išteklių. Suplanuota, kad jis 5 kvadratinių kilometrų Mėnulio paviršiaus plote darbuosis 90 Žemės parų (3 Mėnulio paras). Zondas siųs Žemėn didelės rezoliucijos nuotraukas iš išsilydžiusių bazaltų turtingo prieš milijardus metų užgesusio ugnikalnio kraterio Sinus Iridum. Misiją stebi ir kinus konsultuoja Europos kosminė agentūra ESA – ji artimai bendradarbiauja su Kinija.

Ši misija – didžiulis žingsnis ambicingoje Kinijos kosminėje programoje, kurios tikslas – per artimiausius 15 metų Mėnulyje įrengti nuolatinę bazę ateities misijoms. Šalies prezidentas Xi Jinping pareiškė norįs, kad Kinija taptų kosmine supervalstybe.
(11)
(0)
(0)

Komentarai (0)