Chameleonai tarpusavyje bendrauja savo kūno spalvomis  (0)

Norėdami save apsaugoti, kai kurie gyvūnai staigiai pakeičia savo spalvą, kuomet keičiasi ir jų aplinka. Tačiau tokie gyvūnai kaip chameleonai keičia savo kūno spalvą netgi norėdami pasišnekučiuoti su kitu chameleonu. Arizonos valstijos universiteto mokslininkai atrado, jog chameleonai savo spalvą pakeičia ne tik todėl, kad nori išlikti paslaptingi ir nematomi, bet ir norėdami perteikti kitiems įvairią svarbią informaciją.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Pavyzdžiui, kuomet du chameleonai patinai meta iššūkį vienas kitam dėl teritorijos ar dėl patelės, jų atspalviai pašviesėja ir tampa labiau intensyvesni. Patinai demonstruoja savo šviesias spalvas kuomet yra agresyvūs arba labiau nusiteikę "kreiptis" į varžovą. Be to, kaip greitai patinas gali pakeisti savo spalvą į šviesesnę yra svarbus rodiklis nuspėjant, kuris patinas laimės grumtynes.

Russell'as Ligon'as, būsimas ASU's universiteto gamtos mokslų doktorantas, bei profesorius Kevin'as McGraw'jus, panaudojo fotografinį bei matematinį modeliavimą, kad ištirtų, kaip chameleonų (konkrečiai Chamaeleo calyptratus rūšies) spalvų pokyčiai susiję su patinų agresyvumu. Jie tyrė spalvos ryškumo, greičio tarp pasikeitimų pokyčius chameleonų kūno paviršiuje.

"Mes pastebėjome, jog pašviesėjančios juostos, esančios toje kūno pusėje, kuri atsukta į kitą patiną, prognozuoja tikimybę, jog tarp jų įvyks kova", - pastebėjimais dalinosi Ligon'as. "Be to, spalvos ryškumas ties galva, bei greitis ją pakeičiant, leidžia nuspėti, kuris driežas laimės".

Paprastai chameleonai puošiasi neryškiais atspalviais, kurių spalvos svyruoja nuo rudos iki žalios, tarpais pasitaiko geltonos, tačiau kai kurie chameleonai turi unikalias spalvos išraiškas. Kai kurie iš jų demonstruoja ryškiai geltonas, oranžines, žalumynų bei turkio spalvas.

"Naudojant ryškių spalvų signalus ir drastiškai keičiant savo fizinę išvaizdą, chameleonai netgi palengvina sau situaciją - būsimos kovos laimėtojas gali prognozuoti būsimus įvykius dar net neprasidėjus fiziniam kontaktui", - sakė Ligon'as. "Laimi tas, kuris sukelia savo varžovui norą atsitraukti. Nors kartais jie ir užsiima fizinėmis kovomis, jos trunka labai trumpai - nuo 5 iki 15 sekundžių. Dažniausiai jų kūnų spalvų kova užbaigia varžytines dar prieš prasidedant fizinėms kovoms".

Tai pirmasis toks tyrimas. Mokslininkai susiejo turimą informaciją apie chameleonų fiziologiją ir jų fotoreceptorių jautrumą. Šie tyrimai yra pirmieji, kuriuose kiekybiškai nustatytas greitas spalvos pakeitimas atsižvelgiant į gyvūnų regėjimo jautrumą.

Pasaulyje yra maždaug 160 rūšių chameleonų. Chameleon calyptratus (tirta rūšis) yra kilę iš Arabijos pusiasalio. Jie yra visaėdžiai ir iš esmės gyvena vienišių gyvenimą, išskyrus poravimosi periodus. Daugelis chameleonų yra ties išnykimo riba.

(2)
(0)
(1)

Komentarai (0)