Elektroninės cigaretės irgi pavojingos: grynas nikotinas gali būti kaltas dėl aterosklerozės  (21)

Nauji tyrimai rodo, jog pavojų sveikatai sukelia ne tik iš įprastinės cigaretės įkvepiamos dervos ir kiti toksinai, bet ir grynas nikotinas, kurį galima gauti rūkant elektronines cigaretes.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Kraujagyslių lygiųjų raumenų ląstelės, išsidėsčiusios aplink kraujagysles, padeda kontroliuoti kraujo tekėjimą bei spaudimą. Tačiau įvairūs pažeidimai, kuriuos sukelia ir cheminės medžiagos, rastos cigarečių dūmuose, gali paversti šias ląsteles į miniatiūrinius "grąžtus" – jie ardo jungiamąjį audinį, taip pažeisdami kraujagysles. Kuomet taip įvyksta, pažeistos ląstelės ir kiti žalos produktai sulimpa plokštelėmis bei užkemša arteriją.

"Nikotinas yra viena iš tų cheminių medžiagų, kurios raumenų ląsteles gali paversti į nenormalias",- pranešė Chi-Ming Hai, fiziologas iš Brauno universiteto, Amerikos ląstelių biologijos draugijos metiniame susitikime. Veikiant nikotinui, pažeistos lygiųjų raumenų ląstelės formuoja plokšteles, kurios ir pradeda kraujagyslės užkimšimą. Įdomu tai, jog toksinai, blokuojantys nikotino patekimą į raumenų ląsteles, gali sustabdyti šį pavojingą procesą.

Šis atradimas buvo staigmena mokslininkams, kadangi iki šiol buvo manoma, jog didžiausią žalą žmogaus organizmui sukelia cigaretėje esančios kitos cheminės medžiagos, bet ne nikotinas. Pastarasis turėjo būti atsakingas tik už sukeliamą priklausomybę cigaretėms. Tad logiška, jog buvo manoma, kad elektroninės cigaretės yra saugesnis rūkymo variantas, kadangi jos suteikia nikotino dozę be kitų potencialiai pavojingų cheminių medžiagų.

Tačiau dabar Hai sako, jog "duomenys rodo, kad nikotinas irgi yra pavojingas". Tad rūkaliams susirūpinusiems savo sveikata, verčiau jau mesti rūkymą iš vis, nei rinktis elektronines cigaretes.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
(16)
(7)
(1)

Komentarai (21)

Susijusios žymos: