Antarktidoje gali būti gausu deimantų  (3)

Naujausi mokslininkų atradimai byloja, kad apledėjusiuose Antarktidos kalnuose gali būti deimantų. Rastas specialus uolienų tipas, kuriame yra šių brangių mineralų , praneša BBC.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Tiesa, jei spėjimai dėl bandymų pasitvirtintų, jų išgauti dėl tarptautinių susitarimų nepavyktų.

Deimantai susiformuoja maždaug 150 kilometrų gylyje iš grynos anglies dėl didelio slėgio ir karščio. Šiuos vertingus kristalus į paviršių iškelia vulkanų išsiveržimai, jie paprastai patenka į paviršių kartu su melsva uoliena kimberlitu. Kartu su kimberlitu atrasti dideli deimantų klodai Australijoje, Sibire ir Afrikoje.

Pirmą kartą kimberlito pavyko rasti Antarktidoje. Tyrėjai paėmė tris mėginius ant kalno šiaurinėje Princo Charleso kalnų dalyje.

„Mūsų rastas pirmos rūšies kimberlitas dažnai atrandamas ieškant deimantų. Tiesa, tik dešimtadalis iš šios rūšies kimberlito yra ekonomiškai naudingas, taigi dar laukia didelis žingsnis ieškant deimantų Antarktidoje, – sako britų geologas Tealas Riley'us.

Net jei būtų nustatyta, kad Antarktidoje deimantų apstu, jų gavybai iškiltų nemažai barjerų. Antarktidos sutarties Aplinkos apsaugos protokolas numato, kad Antarktidoje negalima išgauti jokių mineralų kitiems nei moksliniams tikslams. Protokolas turėtų būti dar kartą peržiūrėtas 2041 metais.
Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: 15min.lt
(9)
(1)
(-1)

Komentarai (3)

Susijusios žymos: