Sprogdinimai Volgograde  (32)

Mirtinas savižudžio sprogdinimas pilnoje traukinių stotyje Rusijos pietuose ir tame pačiame mieste pirmadienį įvykdytas sprogimas troleibuse iškėlė naujos terorizmo grėsmės šmėklą, likus šešioms savaitėms iki Žiemos olimpinių žaidynių Sočyje.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Prezidento Vladimiro V. Putino vyriausybė dirbo, siekdama apsaugoti olimpiadą pačiomis plačiausiomis kada nors taikytomis saugumo priemonėmis. Bet sprogdinimai Volgograde pabrėžė grėsmes, kylančias šaliai dėl radikalių islamistų sukilėlių Šiaurės Kaukaze, periodiškai pasireiškiančių Rusijos centrinėje dalyje, neretai su mirtinomis pasekmėmis.

Saugumas tapo svarbiausiu visų didelių tarptautinių sporto įvykių rūpesčiu, ypač po sprogimo Bostono maratone balandį, bet niekada anksčiau Olimpiadą rengiančiai valstybei neteko patirti tokio lygio terorizmo likus nedaug laiko iki žaidynių. Ir Ir užpuolikai gali turėti daugiau taikinių, nei vien Rusijos valstybę.

Dabartiniai ir buvę Amerikos teisėsaugos ir žvalgybos pareigūnai sekmadienį sakė, kad jie labiau susirūpinę saugumu Rusijoje per žaidynes Sočyje, nei kuriose nors kitose, vykusiose po Atėnų Olimpiados 2004-aisiais.

Rusijos pareigūnai mano, kad sekmadienio sprogimą sukėlė užtaisas su šrapneliais, galbūt nešamas krepšyje ar kuprinėje. Jis detonuotas pagrindinėje geležinkelio stotyje Volgograde, mieste už 885 km į pietus nuo Maskvos ir beveik už 650 kilometrų į šiaurės rytus nuo Sočio. Bombos sprogimas išdaužė pastato fasado langus ir paliko siaubingą skerdynių vaizdą prie pagrindinio įėjimo. Mažiausiai 17 žmonių žuvo, o daugiau, nei trisdešimt buvo sužeisti, kai kurių būklė kritiška, tad mirčių skaičius dar gali augti.

Pirmadienį ryte sprogimas nugriaudėjo miesto troleibuse, pirminiais duomenimis, užmušdamas mažiausiai 15 žmonių, tarp jų ir kūdikį. Iš Rusijos naujienų agentūrų išspausdintų nuotraukų matosi, jog sprogimo banga perplėšė troleibuso šoną ir išdaužė gretimų pastatų langus. Dar daugiau nei 20 asmenų nukentėjo šiame sprogime, kurį pareigūnai iškart įvardijo, kaip savižudžio sprogdinimą.

Sekmadienio sprogimas, užfiksuotas vaizdo stebėjimo kamera iš kitos centrinės stoties aikštės pusės, įvyko šalia stoties metalo detektorių, tapusių įprasta saugumo priemone daugelyje Rusijos transporto mazgų. Tai kelia mintį, kad buvo išvengta atakos, planuotos vykdyti giliau stotyje ar traukinio viduje.

Vladimiras I. Markinas, pagrindinės nacionalinės nusikaltimų tyrimo agentūros atstovas, geležinkelio stoties sprogdinimą pavadino teroro aktu, nors tikslus motyvas, taikinys ir vykdytojas nebuvo iškart aiškus. Per kelias valandas po šios atakos, tyrėjai apkaltino savižudę sprogdintoją, ir pranešė radę atskirą moters galvą, kuri, pasak jų, gali padėti identifikuoti ją kaip įtariamąją. Vėliau pareigūnai sakė radę granatą ir pistoletą ir iškėlė mintį, kad ataką vykdė kartu veikę vyras ir moteris.

„Labai tikėtina, kad aukų galėjo būti daug daugiau, jei taip vadinama apsaugos sistema nebūtų sustabdžiusi savižudžio sprogdintojo ir leidusi praeiti į laukiamąjį, kur buvo keleiviai,” sakė p. Markinas pareiškime agentūros internetiniame puslapyje.

Volgograde savižudžių sprogdintojų taikiniu buvo tapęs ir spalį, kai moteris, kuri buvo nustatyta kaip Naida Asiyalova miesto autobuse detonavo sprogmenų liemenę ir užmušė save, bei šešis keleivius.

Tada pareigūnai sakė, kad ji buvo ištekėjusi už sprogmenų eksperto, bendradarbiaujančio su islamistų grupe Dagestane, pietų Rusijos respublikoje, kur policija kovojo su musulmonų separatistų sukilėliais. Po mėnesio valdžios atstovai pranešė, kad nužudė jos vyrą ir ketvertą kitų per reidą. Tačiau sekmadienio ataka parodė, kad grėsmė toli gražu nenumalšinta.

Nebuvo aišku, kodėl savižudžiai sprogdintojai taikiniu pasirinko Volgogradą, milijoną gyventojų turintį miestą, anksčiau besivadinusį Stalingradu, kur vyko vienas iš svarbiausių II pasaulinio karo mūšių. Tai artimiausias didelis Rusijos miestas šalia Kaukazo ir šis artumas galėjo suvaidinti savo vaidmenį.

Romanas Lobachovas, vienas iš sužeistųjų per sekmadienio išpuolį, sakė buvęs stoties saugumo patikrinimo poste, kai nugriaudėjo sprogimas. „Praėjau per metalo detektorių ir tada įvyko sprogimas,” sakė jis oficialiam televizijos kanalui Rosija. Jis sakė pajutęs lyg smūgį į galvą, „ir parkritau ant grindų.”

V. Putinas sekmadienį pažadėjo padvigubinti saugumą Rusijos geležinkelio stotyse ir oro uostuose, kur apie Naujus metus vyksta ypač didelis judėjimas.

---

Prezidentas Vladimiras V. Putinas įsakė sustiprinti saugumą visoje Rusijoje, kai po antrojo savižudžio sprogdinimo per dvi dienas Volgograde, troleibuse pirmadienį žuvo mažiausiai 15 ir sužeista dešimtys žmonių.

Bomba sprogo per rytinę spūstį, už 2,5 km nuo Volgogrado centrinės geležinkelio stoties, kur sekmadienį savižudis sprogdintojas susprogdino kuprinę, kupiną sprogmenų ir šrapnelių.

Dvigubas sprogdinimas panašus į mirtiną teroro kampaniją prieš Žiemos olimpines žaidynes, kurių pradžia numatyta po šešių savaičių (2014 vasario 7 d.) Sočyje, Juodosios jūros kurorte, beveik už 640 km.

Per abi atakas viso žuvo mažiausiai 32 žmonės ir visoje šalyje buvo pasėta panika, sukėlusi klaidingų pranešimų pagausėjimą ir trumpą Maskvos Raudonosios aikštės evakuaciją, kai moteris paliko paketą ar krepšį šalia Vasilijaus Palaimintojo soboro.

Iki pirmadienio vakaro V. Putinas viešų pareiškimų nedarė, tačiau, pasak Kremliaus atstovų, susitiko su aukščiausiais vyriausybės ir saugumo vadovais, o taip pat išsiuntė Federalinės saugumo tarnybos vadovą Aleksandrą V. Bortnikovą į Volgogradą vadovauti tyrimui ir sustiprintoms saugumo priemonėms.

„Manau, sugebėsime išnarplioti šiuos nusikaltimus, juolab, kad turime už ko užsikabinti,” sakė ten atvykęs p. Bortnikovas, labiau nepatikslindamas. Jis sakė, kad viešose vietose, įskaitant miesto transportą ir energijos tiekimo įmones, įgyvendintos papildomas saugumo priemonės.

Vladimiras I. Markinas, pagrindinės nacionalinės kriminalinių tyrimų agentūros, Rusijos federacijos tyrimų komiteto, atstovas sakė, kad antrą ataką įvykdęs vyras, detonavęs 4 kg sprogmenų 15 numerio troleibuse, kuris, liudininkų teigimu, buvo pilnas rytinių keleivių. Sprogimo jėga išplėšė troleibusą, išsviesdama kūnus į gatvę ir sudaužydama šalia stovinčio penkiaaukščio gyvenamojo namo langus.

The New York Times

Komiteto internetiniame tinklalapyje p. Markinas sakė, kad abiejose atakose buvo panaudotos panašios bombos su šrapneliais, kad padarytų daugiau žalos. Jis paminėjo tai kaip dviejų atakų ryšio įrodymą. „Gali būti, kad jos buvo paruoštos vienoje vietoje,” sakė jis apie bombas.

Už atakas jokia grupė atsakomybės dar niekas neprisiėmė, bet atnaujintas dėmesys į birželį Doku Umarovo, čečėnų lyderio, vadovaujančio Kaukazo emyratams, neaiškiai organizacijai, siekiančiai sukurti nepriklausomą valstybę iš Rusijai priklausančių, daugiausiai musulmoniškų pietinių respublikų. Vaizdo įraše jis kviečia savo pasekėjus imtis bet kokių priemonių, siekiant nutraukti vasario 7 dieną prasidėsiančią Olimpiadą Sočyje.

Aleksandras D. Žukovas, Rusijos olimpinio komiteto prezidentas ir pirmasis Dūmos pirmininko pavaduotojas, sakė, kad bus imtasi visų būtinų saugumo priemonių, siekiant apsaugoti sportininkus ir Sočio svečius. „Jokių papildomų saugumo priemonių Sočyje dėl teroristinių atakų grėsmės imtasi nebus,” cituoja jį Interfax naujienų agentūra. „Visa tai, kas būtina, jau atlikta.”

Tačiau jo pastabos neatspindi grėsmių už Sočio ribų. Ekspertai įspėja, kad ten smarkiai sustiprėjus apsaugai, Olimpines žaidynes norintys sutrikdyti sukilėliai gali nusitaikyti į „minkštesnius“ taikinius.

Sprogdinimai sukėlė politinį atgarsius, kurie Putino Rusijoje buvo iš esmės nutildyti, išskyrus aršiausius jo kritikus. Sergejus M. Mironovas, Dūmos narys, buvęs artimas Putino bendražygis, pareikalavo Sergejaus A. Borženovo, Volgogrado srities gubernatoriaus, atsistatydinimo.

Vaizdai iš Volgogrado, kur pirmadienį sprogimas troleibuse užmušė mažiausiai 15 žmonių. Ataka įvyko kitą dieną po savižudžio susisprogdinimo centrinėje miesto geležinkelio stotyje.

Sergejus S. Mitrochinas, liberalios Jabloko partijos lyderis, paprastai kritiškesnis Kremliaus atžvilgiu, paragino tyrimą imtis saugumo spragų, dėl kurių galėjo įvykti ataka ir teigė, kad saugumo tarnybos daugiau laiko praleido trukdydamos politiniams oponentams, nei kovodamos su teroristais ir kitais nusikaltėliais. „Visuomenė turi žinoti, ką dabar veikia saugumo tarnybos,” teigė jis pareiškime.

Savižudiški sprogdinimai tapo mėgstama Umarovo kovotojų ir kitų Islamo ekstremistų Rusijos pietuose Šiaurės Kaukaze taktika, nors kurį laiką Umarovo grupė lyg ir laikėsi paliaubų.

Markinas iš pradžių sakė, kad geležinkelio stoties ataką įvykdė moteris – ir kai kurios naujienų agentūros paskelbė vardą ir šiurpias jos galvos nuotraukas – bet iki pirmadienio valdžios atstovai jau manė, kad abi atakas atliko vyrai.

Pareigūnai ruošėsi naujoms atakoms, tuo tarpu Volgogrado gyventojai baiminosi naudotis bet kokiu viešuoju transportu.

Pirmadienio ataka buvo trečias savižudiškas sprogdinimas Volgograde per pastaruosius mėnesius. Spalį moteris, identifikuota, kaip Naida Asiyalova susprogdino sprogmenų liemenę miesto autobuse, užmušdama save ir dar šešis keleivius.

Tada pareigūnai sakė, kad ji ištekėjusi už sprogmenų eksperto, dirbančio su islamistų grupe Dagestane, kur policija stengėsi nuslopinti Islamo ekstremistus, kurie, pasak ekspertų, tik netvirtais ryšiais susiję su Umarovo organizacija. Po mėnesio valdžios atstovai pranešė per reidą nužudę jos vyrą ir ketvertą kitų. Bet sekmadienio ataka parodė, kad grėsmė toli gražu nebuvo panaikinta.

Neaišku, kodėl savižudžiai sprogdintojai taikiniu pasirinko milijono gyventojų miestą Volgogradą, anksčiau vadintą Stalingradu, kur vyko vienas aršiausių II PK mūšių. Tai artimiausias Rusijos miestas prie Kaukazo ir transporto mazgas, jungiantis regioną su didžiaisiais miestais, tokiais kaip Maskva ir Sankt Peterburgas.

„Galima tai laikyti vartais iš Šiaurės Kaukazo, rodančiais, kad įmanoma pasiekti kitus tikslus,” sakė Grigorijus Švedovas, vyriausiasis Kaukazo mazgo, interneto svetainės, tiriančios smurtą regione, redaktorius. „Jeigu jie gali pasiekti Volgogradą, gali parodyti, kad Šiaurės Kaukazo nesaugo Didžioji kinų siena, nepraleidžianti pasprukti teroristams.”


Nikolai Khalip, Viktor Klimenko (Maskva), Michael S. Schmidt (Vašingtonas).

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
(4)
(0)
(0)
Bendrinti

Komentarai (32)

Susijusios žymos: