Kinijos mėnuleigis nufotografuotas iš kosmoso  (0)

Aplink Mėnulį skriejantis NASA palydovas LRO nufotografavo pernai į Mėnulį nuskraidinto kinų mėnuleigio „Yutu“ nusileidimo vietą.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Pasak NASA atstovų, LRO (Lunar Reconnaissance Orbiter) padarytoje nuotraukoje Mėnulio Lietų jūros rajone gerai matomas Kinijos kosminio aparato „Chang'e 3“ nusileidimo modulis. Netoliese matyti ir pats mėnuleigis.

„Chang'e 3“ buvo paleistas į kosmosą praėjusių metų gruodžio 1 dieną. Pagal Kinijos kosmoso tyrimų programos planą ši misija yra antroji numatytų Mėnulio tyrimų dalis. Pirmosiosios metu buvo sėkmingai paleisti du Mėnulio palydovai „Chang'e 1“ ir „Chang'e 2“. Trečiojo etapo metu Kinija planuoja paleisti į Mėnulį kelis kosminius aparatus, kurie paimtų ir grąžintų į Žemę jo paviršiaus mėginius. Tai padaryti planuojama 2020 m.

Kinija tapo trečiąja pasaulio valstybe po Sovietų Sąjungos ir JAV, sėkmingai nuleidusia Mėnulyje savo kosminį aparatą. Paskutinis kosminis aparatas iki „Yutu“ buvo sėkmingai pasiekęs Mėnulio paviršių 1976 m. Tada Mėnulyje nusileido sovietinis aparatas „Luna-24“, pargabenęs į Žemę 170 gramų Mėnulio grunto.

Pagal Kinijos „Chang'e 3“ misijos planą mėnuleigis „Yutu“ Mėnulio Vaivorykščių įlankos rajone turėtų darbuotis ne mažiau nei 3 mėnesius. Mėnuleigyje sumontuoti modernūs radarai leis tyrinėti Mėnulio reljefo ypatumus „Yutu“ maršruto apylinkėse, o spektrometrais bus tiriama grunto ir uolienų cheminė sudėtis. Mėnuleigyje įrengtos keturios navigacinės ir panoraminės vaizdo kameros, kurių fiksuojami didelės raiškos vaizdai bus transliuojami į Žemę.

Pasak Kinijos mokslininkų, šešiaratis „Yutu“, vykdydamas tyrimų programą, Mėnulio paviršiumi važinės vidutiniu 200 metrų per valandą greičiu.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: TV3
TV3
(10)
(0)
(0)

Komentarai (0)

Susijusios žymos: