Andromeda turėtų atrodyti įspūdingai, bet kodėl jos nematome? (Video)  (2)

Socialiniuose tinkluose plinta įspūdinga dangaus nuotrauka, kurioje šalia Mėnulio matoma keliskart didesnė Andromedos galaktika. Nuotraukos aprašyme nurodoma, kad kaimyninė galaktika iš tiesų užima tokį mūsų dangaus plotą. Jei tai tiesa, kodėl naktį pažvelgę į dangų mes tokio vaizdo nematome?


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Andromeda (astronomijos kataloguose ši galaktika žymima „M31“) yra viena iš nedaugelio kaimyninių galaktikų, kurią danguje galime matyti plika akimi. Tačiau net puikų regėjimą turintys žmonės be papildomų instrumentų gali įžvelgti nebent blyškų tašką kitų žvaigždžių apsuptyje (kaip atrasti Andromedą, galite pamatyti žemiau esančiame vaizdo įraše). Ir net naudojant mėgėjišką teleskopą vaizdas nėra toks įspūdingas, kaip astronomų darytose nuotraukose.

Internete plintančioje nuotraukoje Andromedos skersmuo yra maždaug šešis kartus didesnis nei Mėnulio. Nors tai – tik montažas, mastelis yra maždaug tikslus: ši galaktika mūsų planetos danguje užima 5–6 kartus didesnį plotą nei Mėnulio pilnatis. Kodėl mes jos visos nematome?

Mėnulio skersmuo yra maždaug 3,5 tūkst. km, tačiau jis yra vos už 384,4 tūkst. km (tai tolygu 1,3 šviesos sekundės).

Andromeda – spiralinė galaktika, kurios vijų skersmuo yra net 140 tūkst. šviesmečių (palyginimui, mūsiškio Paukščių Tako skersmuo yra maždaug 100 tūkst. šviesmečių). Tačiau kaimyninė galaktika yra net už 2,5 mln. šviesmečių nuo mūsų (arba apie 250 kvintilijonų kilometrų). Šioje erdvėje yra dujų, dulkių ir kitų objektų, kurie slopina šviesą.

Todėl Andromedos galaktika iš Žemės matoma kaip blyškus taškas. Apskritai, plika akimi žmonės gali matyti tik ryškiausią, centrinę jos dalį, o vijos įžvelgiamos naudojant galingesnius teleskopus. Dar įspūdingesnis vaizdas gaunamas sujungus skirtingo ilgio bangų atvaizdus.

Paprastas palyginimas: Žemė yra pačiame Paukščių Take, o nuo galaktikos centro mus skiria „vos“ 33 tūkst. šviesmečių. Visgi net savo galaktikos viją naktį matome ne itin ryškiai (o didmiesčių padangėje ji sunkiai įžvelgiama).

Tai, kas vyksta tiesiai mums virš galvų, bet ko mes plika akimi nematome, iliustratyviai demonstruoja ši nuotrauka:

Beje, Andromedos galaktika artėja prie mūsų 300 km per sekundę greičiu. Manoma, kad abi galaktikos susidurs maždaug po 4,5 mlrd. metų (kaip visa tai atrodys, galite paskaityti ir pamatyti čia).

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Lrytas.lt
Lrytas.lt
Autoriai: Gediminas Gasiulis
(17)
(0)
(3)

Komentarai (2)

Susijusios žymos: