Kuo mūsų sveikatai gresia artėjanti galinga geomagnetinė audra?  (12)

Elektringų dalelių srautas, „išspjautas“ vieno galingiausių Saulės žybsnių, Lietuvą pasieks ankstų ketvirtadienio rytą. Jis jau sutrikdė lietuviškų palydovų kelionę į Kosmosą, tačiau vertėtų nepamiršti, kad kilsianti geomagnetinė audra dar stipriau paveiks mūsų organizmą. Taigi kaip planuoti šią pavojingą dieną?


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Geomagnetinė audra Lietuvoje prasidės ankstyvą ketvirtadienio rytą


Antradienio vakarą Saulėje buvo užfiksuotas galingiausios X klasės rentgeno žybsnis, kurį generavo tiesiai į Žemę atsisukusi Saulės dėmė AR 1944. Tai viena stambiausių Saulės dėmių grupių per pastaruosius kelerius metus. Pati didžiausia dėmė šioje grupėje yra 2 kartus didesnė už Žemę.

Žybsnis buvo įvertintas X 1,2 balo. Kadangi ši dėmių grupė atsisukusi tiesiai į Žemę, maždaug po mūsų planetą pasieks žybsnio metu į kosmosą išsviestas plazmos debesis. Saulę stebintys astrofizikai prognozuoja, kad tai sukels geomagnetinę audrą.

Saulės išmesta medžiaga Žemę pasieks ankstyvą ketvirtadienio rytą, tarp 4 ir 9 valandos Lietuvos laiku.

Baiminantis Žemės link judančio elektringų dalelių srauto, buvo atšauktas trečiadienio vakare turėjęs vykti raketos, nugabensiančios Lietuvos palydovus į Tarptautinę kosminę stotį paleidimas. Mat šios dalelės gali sutrikdyti prietaisų veiklą. Tačiau dar stipriau geomagnetinė audra veikia žmogaus organizmą – tiek ligotą, tiek sveiką.

Pavojus sveikatai pradeda grėsti dar iki pačios audros


Vilniaus miesto universitetinės ligoninės Kardiologijos skyriaus vedėjas dr. Mykolas Biliukas tvirtina, kad daugelis elektromagnetinei spinduliuotei jautrių žmonių jos poveikį ima jausti prieš keletą dienų. Didžiausią rizikos grupę sudaro širdies ir kraujagyslių ligomis sergantys pacientai.

„Keletą dienų prieš magnetinę audrą padaugėja širdies priepuolių skaičius, labai padaugėja pacientų su trinkančiu širdies ritmu – ypač su prieširdžių virpėjimais, taip pat dūstančių ir su nevaldomai aukštais kraujospūdžiais. Regis, žmonės jau buvo sureguliavę savo kraujo spaudimą, vaistai buvo puikiai nutaikyti, žmogus gyveno įprastai, neturėjo jokių stresų, vaistus gėrė tvarkingai, žodžiu, nerandame jokių žemiškų priežasčių, kodėl sutriko jų sveikata. Tokiais atvejais, kaip taisyklė, artėja magnetinė audra. Diena, kuomet vyksta audra, yra pikinė, tačiau žmonės ją jaučia, kaip minėjau, jau prieš kelias dienas. Žmogaus sveikatą veikia, kai magnetinės bangos stiprumas viršija 50 Volfo skaičių per sekundę. Mažesnis magnetinis laukas poveikio žmonių sveikatai praktiškai neturi“, - pasakojo medikas.

Mediko teigimu, po magnetinės audros sveikatos sutrikimai praeina labai greitai – jau kitą dieną žmogui reikalingų vaistų kiekis mažėja dvigubai.

Anot M. Biliuko, žmonės, ypač sergantys širdies ir kraujagyslių ligomis, žinodami, kad artinasi magnetinė audra, turėtų pakoreguoti savo gyvenimo planus bei geriamų vaistų dozes. Jie gali gerokai sumažinti rimtų sveikatos sutrikimų riziką, jei keletą dienų prieš audrą papildomai išgers kraują skystinančių vaistų, taip pat raminamųjų, nes dėl magnetinio lauko suaktyvėjimo didėja nervinė įtampa, o didėjant jai, trinka ir kraujospūdis, kurio kontrolei šiomis dienomis taip pat reikia skirti daugiau dėmesio.

„Magnetinės audros veikia visus ligonius, bet sergantieji širdies ir kraujagyslių ligomis yra geriau ištyrinėti šiuo požiūriu: žmonėms paprastai trinka širdies ritmas, vystosi prieširdžių virpėjimai, kemšasi širdies kraujagyslės, didėja infarkto ir insulto rizika“, - teigė medikas.

M. Biliukas šia tema yra apsigynęs disertaciją. Medikas metus laiko stebėjo per 200 ligonių, turėjusių miokardo infarktą. Pagal dviračio treniruoklio rezultatus ligoniai buvo suskirstyti į tris grupes – silpnus, vidutiniokus ir stiprius. Buvo registruojama, kiek vidutiniškai per dieną jie išgeria jiems skirto vaisto. Stipriausi ligoniai mažai reagavo į magnetines audras, tačiau vidutiniokai ir silpnieji, jau likus parai iki audros, tablečių išgerdavo pusantro karto daugiau, o pirmą magnetinės audros dieną – net septynis kartus daugiau nei paprastai. Antrą magnetinės audros dieną, net jeigu ši ir toliau intensyvėdavo, tablečių vartojimas po truputį mažėdavo – organizmas prisitaikydavo.

Pašnekovas nesureikšmina magnetinių audrų keliamo pavojaus gyvybei, tačiau pabrėžia, kad silpnesnių žmonių sveikata pablogėja, todėl informacija apie šį reiškinį būtina.

„Žmonės, žinodami apie artėjančią audrą, turėtų išgerti papildomą tabletę kraują skystinančių preparatų, raminantį vaistą, nes magnetinė audra organizmą veikia kaip stresas. Per biologiškai aktyvius kūno taškus yra tonizuojama simpatinė nervų sistema, informaciją apdoroja mūsų informaciniai centrai smegenyse ir paverčiu atsaku į širdį ir kraujagysles, t. y. sukelia kraujagyslių spazmus, širdies darbo pagreitėjimą, dėl trombocitų sulipimo tirštėja kraujas“, - aiškino kardiologas.

Planuoti gyvenimą pagal magnetinių audrų prognozę verta ir sveikiesiems


Sveikiems žmonėms tokiomis dienomis medikas taip pat patartų pristabdyti gyvenimo tempą: nesiimti didelių fizinių ir psichologinių krūvių, vengti stresinių situacijų, jei įmanoma, neplanuoti rimtų, įtemptų pasitarimų darbe, nepradėti naujų darbų, nesileisti į ilgas keliones, kurių metu tenka ilgai sėdėti sulenktomis kojomis, nes didėja rizika susidaryti trombui. Jei vis dėlto tenka keliauti, medikas prieš kelionę pataria išgerti kraują skystinančių vaistų. Šiomis dienomis taip pat labai svarbu gerai išsimiegoti, kad organizmas turėtų jėgų atsilaikyti prieš pasikeitusias sąlygas.

„Šiomis dienomis labai svarbu gerai išsimiegoti. Jau nuo neišsimiegojimo organizmas jaučia stresą, o jei dar ir magnetinė audra, gali baigtis blogai“, - įspėjo kardiologas.

Beje, riba tarp sveiko žmogaus ir ligonio, anot mediko, labai trapi, todėl tokiomis dienomis visiems pravartu būti atidesniems: mažiau konfliktuoti, vengti stresinių situacijų, nerengti mitingų ir aštrių posėdžių.

„Medikai akcentuoja, kad Saulės audros labiausiai veikia pasiligojusius žmones. Taip, gal jie ir labiau jaučia, tačiau Saulė veikia visus – juk visų mūsų kraujyje yra geležies... Turbūt visi matėme, kaip magnetai sąveikauja su geležimi, tad gal laikas būtų pasirūpinti savo saugumu labiau nei iki šiol?“ - medikui antrino Vilniaus universiteto Teorinės fizikos ir astronomijos instituto direktorė Gražina Tautvaišienė.
Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: delfi.lt
Autoriai: Inga Saukienė
(16)
(0)
(0)

Komentarai (12)