Nuo H5N1 paukščių gripo mirė pirmoji auka Š. Amerikoje  (1)

Trečiadienį valdžios atstovai pranešė, kad susirgęs kanadietis, negerai pasijutęs keliaudamas namo iš Kinijos, tapo pirmąja paukščių gripo H5N1 auka.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Asmuo, kurio tapatybę valdžios atstovai neatskleidžia, susirgo praeitą mėnesį po skrydžio iš Pekino į Vankuverį ir sausio 3 d. mirė. Ketvirtadienį testai patvirtino mirties priežastį, praneša Wall Street Journal.

Pareigūnai susisiekia su kitais tuo pačiu Pekino–Vankuverio reisu, kaip ir miręs asmuo skridusiais žmonėmis, bet sako, kad perdavimo iš žmogaus žmogui rizika menka. Žmonės paprastai užsikrečia paukščių gripu po tiesioginio kontakto su sergančiais paukščiais.

H5N1 paukščių gripo štamas nuo jo aptikimo prieš dešimtmetį, vis pasirodydavo JAV ir Kanados naujienose. Pasaulio sveikatos organizacijos (PSO) statistiniais duomenimis, visame pasaulyje ši liga pareikalavo beveik 400 gyvybių.

Apie žmonių užsikrėtimą kitomis paukščių gripo atmainomis neseniai pranešta Kinijoje ir Taivane.

Paukščių gripo perdavimas

Paukščių gripas yra infekcinė liga, paprastai pasireiškianti paukščiams. Tačiau šio gripo sukėlėjo štamas H5N1 sukėlė žmonių infekcijas – dažniausiai tai asmenys, turintys tiesioginį ar artimą kontaktą su užkrėstais paukščiais.

Šis virusas nuo žmogaus žmogui plinta neefektyviai. Yra užfiksuoti keli perdavimo iš žmogaus žmogui atvejai, daugiausia po ilgo kontakto su sergančiu žmogumi. Pavyzdžiui, 2004 m. Tailande vaikas dėl H5N1 gulėjo ligoninėje ir motina susirgo paukščių gripu. 2006m. Indonezijoje vienas šeimos narys susirgo nuo tiesioginio kontakto su užkrėsta paukštiena ir užkrėtė šešis kitus šeimos narius.

Paukščių gripas: ženklai, simptomai ir gydymas

Žmogui užsikrėtus, nuo 2 iki 7 dienų trunka inkubacinis periodas. Pradiniai simptomai aukšta temperatūra (aukštesnė, nei 38° C), diarėja, vėmimas, pilvo skausmas ir netgi kraujavimas iš nosies ir dantenų, bet ne visi šie simptomai pasireiškia visais atvejais. Maždaug po penkių dienų nuo pradinių simptomų pasireiškimo, aukai pasireiškia kiti simptomai, tarp kurių kvėpavimo sunkumas ir kruvini karkalai, ir beveik visiems pacientams išsivysto plaučių uždegimas. Kol kas paukščių gripo gydymui skirtų priemonių arsenalas ribotas: remiantis Ligų kontrolės ir prevencijos centru (Centers for Disease Control and Prevention – CDC), yra duomenų, kad oseltamiviro fosfatas (Tamiflu), antivirusinis vaistas, sutrumpina paukščių gripo trukmę ir pagerina išgyvenamumą, jei pradedamas vartoti per 48 valandas po simptomų pasireiškimo.

(2)
(0)
(0)

Komentarai (1)

Susijusios žymos: