Astronomai pamatė netikėtą Visatos konstrukcijos dalį - kosminio tinklo gijas  (9)

Astronomai sekmadienį paskelbė pirmą kartą pamatę dujines gijas, kurios, teoriškai, „laiko“ Visatą, sudarydamos savotišką „kosminį tinklą“.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Astronomai kaip tyrimo objektą pasirinko intensyvią spinduliuotę, kurią skleidžia vienas kvazaras – supermasyvios juodosios bedugnės „šalutinis produktas“, kuris veikia nelyginant kosminė blykstė, nušviečianti dalį to milžiniško gijų tinklo.

Kosmologai mano, kad materija tarp galaktikų pasiskirsto tam tikru „kosminiu tinklu“.

Manoma, kad didžioji dauguma Visatos atomų yra šiame tinkle kaip vandenilis, likęs po Didžiojo sprogimo, o galaktikos susiformuoja to tinklo mazguose.

„Tai pirmas kartas, kai kas nors galėjo pagauti kosminio tinklo atvaizdą, pademonstruojantį jo siūlišką struktūrą“, – sakė astronomijos doktorantas Fabrizio Arrigoni Battaia, kuris dalyvavo stebėjimuose iš Kecko observatorijos Havajuose.

Komanda buvo dėmesį susitelkusi į masyvų ūką, kuriame tinklo gijos persikryžiuoja.

Tą ūką mokslininkai galėjo tyrinėti dėl kvazaro apšvietimo – spinduliavimo, kurį skleidžia kosminė materija, krisdama į supermasyvią juodąją bedugnę galaktikos centre. Stebėjimas vyko panaudojant kompiuterinius šviesos filtrus.

Kvazarai yra šviesiausi objektai Visatoje.

„Šiuo atveju mums pasisekė, kad tas šviesos pluoštas nukrypęs tiesiai į kosminį tinklą ir priverčia švytėti dalį jo dujų“, – sakė tyrėjas Sebastiano Cantalupo iš Kalifornijos universiteto Santa Kruze.

Tyrimo išvados buvo paskelbtos žurnale „Nature“.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: BNS
(13)
(0)
(0)

Komentarai (9)