Abiejų zondų "Voyager" duomenys paversti į muzikos kūrinį (Audio)  (0)

Beveik 5 min. trukmės duetas – tokį rezultatą gavo fizikas ir muzikas Domenikas Vičinanza (Domenico Vicinanza), 37 metus zondų "Voyager 1" ir "Voyager 2" siųstą informaciją pavertęs į muzikos garsus. Šios "pramogos" mokslininkas ėmėsi ne šiaip sau: muzikinė duomenų forma gali būti naudinga duomenų masyve ieškant tendencijų ir koreliacijų, kurias pastebėti analizuojant vien skaičius, gali būti sudėtinga.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

D. Vičinanza – tinklo "Geant" projektų vadybininkas. Šis tinklas įvairius svarbiausius Europos mokslo tyrimų projektus (taip pat ir CERN laboratoriją) aprūpina didelės spartos informacijos duomenų perdavimo kanalais.

Muzikos entuziastas su kolegomis kosminių dalelių detektorių duomenis iš abiejų tolimųjų zondų konvertavo į melodiją. Tyrėjų grupė tai atliko naudodamiesi specialiu algoritmu. Darbuodamiesi jie naudojosi skaičiavimo tinklu EGI. Rezultatas – 4 min. trukmės duetas, kuriame už kiekvieną "Voyager" prabyla atskira instrumentų grupė.

"Norėjau sukurti pjesę išsyk abiejų zondų – "Voyager 1" ir "Voyager 2" – garbei, todėl naudojau tuos pačius matavimus, t.y., kosminių spindulių detektoriaus surinktus duomenis apie protonus, - pasakoja D. Vičinanza. – Nors erdvėje abu zondu skiria milijardai kilometrų, muzikiniame kūrinyje jie skamba kartu. "

"Tiesa, zondus "įgarsina" skirtingos instrumentų grupės, - tęsia mokslininkas. – Tačiau man pavyko sinchronizuoti duomenis, kai zondai juos fiksavo vieną ir tą patį laiko momentą."

"Mokslininkas pabrėžia, kad informacijos pavertimas į muziką gali būti naudingu dalyku – taip galima lengviau rasti ilgų intervalų skiriamus pasikartojimus, struktūras ir koreliacijas, kurias pastebėti vizualiai būtų pernelyg sudėtinga.


Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
(3)
(0)
(0)

Komentarai (0)

Susijusios žymos: