Neįtikėtini kadrai atskleidžia, kaip kvėpuoja nuo kūno atskirti plaučiai (GIF vizualizacija)  (0)

Kai transplantacijos laukiantis pacientas gauna pranešimą, jog ilgai lauktas donoro organas yra parengtas, visi beprotiškai skuba atšaldytą kūno dalį laiku nugabenti į gydymo įstaigą ir žaibiškai ją paruošti operacijai. Siekiant sumažinti tokias procedūras lydintį stresą bei išlaidas, medicinos mokslininkų komanda sukūrė organų priežiūros sistemą „Organ Care System“ (OCS) – dėžutę, kuri, išlaiko organą gyvą net pašalinus iš žmogaus kūno.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Kaip praneša „Al Jazeera America“, Finikso chirurgai jau yra sėkmingai panaudoję šią sistemą transplantuoti plaučiams, bet įrenginys taip pat pajėgus palaikyti širdies, inkstų ar kepenų dirbtinę veiklą. Masačiusece veikianti įmonė „TransMedics“ OCS sukūrė tam, kad imituotų kuo panašesnes į žmogaus organizme egzistuojančias sąlygas. Be plaučių kvėpavimo palaikymo, sistema gali padėti širdžiai plakti, inkstams gaminti šlapimą ar kepenims tulžį. Kol donoro kraujas yra pumpuojamas į organus, OCS gali valdyti jo aprūpinimą deguonimi, naudojant vidinę dujų tiekimo ir siurbimo sistemą. Taip pat šis įrenginys išlaiko drėgmę, apsaugo organus nuo taršos ir papildo kraują visomis maistinėmis medžiagomis, kurių pritrūksta.

Pastarąjį kartą naudojant OCS, plaučių transplantavimas buvo įgyvendintas Finikso Šv. Juozapo medicinos centro širdies bei plaučių institute. Jis atliktas pacientei, kuri dėl ligos galėjo naudoti tik 30% savo kvėpavimo organo talpos. Transplantavimui paruošti plaučiai buvo laikomi šioje sistemoje kol chirurgai pasiruošė operacijai (žiūrėti žemiau).


Tradiciškai,atšaldyti donoro plaučiai gali būti saugomi 5-9 valandas, o širdis dar mažiau – 3-8 valandų laiko tarpą. OCS prietaise organas ilgiausiai išbuvo 10-11 valandas, tačiau šio išradimo autorė „TransMedics“ teigia, kad tai nėra riba. „Organ Care System“ transplantacijos metu širdies ir plaučių veiklai palaikyti yra naudojama jungtinės Karalystės Harefield ir Papworth ligoninėse, o kepenų palaikymo sistema įsilies į rinką jau šiais metais.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
(19)
(0)
(1)

Komentarai (0)