Chirurgams skirti akiniai rodo vėžį  (0)

Vašingtono universiteto (JAV) medicinos fakulteto mokslininkai ir inžinieriai pagamino specialius operacijų metu naudoti skirtus technologinius akinius, kurie vizualizuoja vėžines ląsteles. Tokius akinius dėvintys chirurgai jų vietoje ultravioletinėje šviesoje mato specifinį švytėjimą, praneša „ScienceDaily.com“.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Vėžines ląsteles sunku atskirti nuo normalių net ir smarkiai išdidinus jų vaizdą. Pagal šiuolaikinius gydymo standartus chirurgai, šalindami vėžinius auglius, turi kartu pašalinti ir kai kuriuos kaimyninius audinius, kuriuose jau gali būti vėžinių ląstelių. Tokių audinių pavyzdžiai siunčiami į patologijos laboratoriją ir tiriami per mikroskopą.

Jei paaiškėja, kad paciento, kuriam buvo pašalintas piktybinis auglys, kaimyniniuose audiniuose rasta vėžinių ląstelių, dažnai rekomenduojama antroji operacija, kurios metu būtų šalinami papildomi audiniai.

Tačiau Vašingtono universitete išrasti technologiniai vėžio ląsteles vizualizuojantys akiniai leis išspręsti šią problemą padėdami visiškai pašalinti vėžio pažeistas audinių sritis nepaliekant net mažiausių jo židinių, sakoma pranešime. Tokie akiniai gali sumažinti pakartotinių operacijų poreikį ir apsaugoti pacientus nuo papildomo streso, o taip pat, suprantama, sutaupyti daug laiko ir lėšų.

Žurnale „Biomedical Optics“ paskelbtame straipsnyje JAV mokslininkai praneša, kad tokie akiniai gali aptikti iki 1 mm skersmens vėžinius auglius. Šiame vaizdo siužete galima pamatyti, kaip mėlyna spalva UV šviesoje švyti vėžio pažeisti audiniai.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: TV3
TV3
(9)
(0)
(3)

Komentarai (0)