Nauji įrodymai: gyvybė net artimiausių žvaigždžių sistemose?  (0)

Naujausi tyrimai rodo, kad beveik aplink kiekvieną mūsų galaktikos žvaigždę sukasi bent viena planeta, pajėgi išlaikyti gyvybę tokią, kokią mes pažįstame.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Astronomai netoli raudonųjų nykštukių (jos sudaro 75% Paukščių Tako galaktikos žvaigždžių) aptiko aštuonias naujas egzoplanetas – kandidates. Trys iš šių „pasaulių“ yra tik šiek tiek didesni nei Žemė. Planetų orbitos išsidėsčiusios gyvybei tinkamoje zonoje – jų nuotolis nuo patronuojančios žvaigždės yra toks, kad planetos paviršiuje gali egzistuoti skystas vanduo. Nors yra įvairių nuomonių apie, iki šiol atrastų, egzoplanetų tinkamumą gyvybei, tačiau atradus didesnius jų kiekius išauga ir galimybė, kad kažkurioje egzistuoja gyvų organizmų susidarymui reikalingos sąlygos.

„Mes akivaizdžiai matome gausius mažos masės planetų kiekius ir ateityje galima tikėtis jų rasti žymiai daugiau, net artimiausių Saulės „kaimynių“ sistemose“, – teigė Hertfordšyro universiteto daktaras ir šio tyrimo autorius Mikko Tuomi.

Tuomi su kolegomis pastebėjo egzoplanetas (dar vadinamas „Super žemėmis“) apjungę dviejų prietaisų duomenis: iš labai tikslaus radialinio greičio planetų ieškojimo įrenginio (HARPS) bei ultravioletinių spindulių ir vaizdinio spektrografo (UVES). Jie abu yra valdomi Čilėje įsikūrusios „Europos pietų observatorijos“.

Tiek HARPS, tiek UVES naudoja radialinio greičio metodą. Jis padeda patronuojančiose žvaigždėse pastebėti nedidelius virpesius, kas yra egzoplanetos buvimo ženklas.

„Mes rinkome duomenimis vien tik iš UVES, kai pastebėjome, kad tam tikri pakintamai negali būti paaiškinami atsitiktiniu sutrikimu. Derinant gautą informaciją su HARPS rodmenimis, mums pavyko atpažinti šias nutolusias galimos gyvybės buveines“, – paaiškino Tuomi.

Aštuonios naujai atrastos kandidatės skrieja aplink žvaigždes, esančias už 15-80 šviesmečių nuo Žemės. Atstumas tarp naujųjų pasaulių ir patronuojančių žvaigždžių lygus nuo pusės iki keturgubo nuotolio tarp mūsų planetos ir Saulės (kuris yra apie 150 milijonų kilometrų).

Naujieji atradimai patvirtina NASA skelbiamus duomenis, gautus naudojant „Kepler“ kosminį teleskopą. Jis 2009 metais pradėjo medžioti svetimas planetas, plytinčias gerokai toliau už saulės sistemos ribų.

Rezultatai buvo publikuoti mėnesiniame Karališkosios astronomų draugijos leidinyje.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
(20)
(0)
(7)

Komentarai (0)