Mėnulio radijo švytėjimas galėtų sinchronizuoti musulmonų kalendorių  (0)

Ar jau ramadanas? Musulmonų bendruomenės ieško danguje Mėnulio jaunaties, kad nuspręstų, ir radijo bangos galėtų išspręsti klausimą.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Islamo kalendorius remiasi Mėnulio mėnesiais, – pirmojo jaunaties lanko pasirodymas žymi mėnsio pradžią. Galima paskaičiuoti, kada ši plonytė arka teoriškai bus matoma, bet daug musulmonų pripažįsta tik vizualinį patvirtinimą.

Kiekvienos šalies religiniai autoritetai atlieka savus mėnulio stebėjimus, tad apsiniaukęs dangus gali naujo mėnesio pradžią nukelti dienai ar dviem, lyginant su kitais kraštais. Tai reiškia, kad musulmonai visame pasaulyje gali šiek tiek išderinti švenčių laiką ir šventojo ramadano mėnesio pradžią ir pabaigą.

Radiosprendimas

Radiobangų stebėjimas galėtų labiau suderinti kalendorius, sako Yasero Hafezo vadovaujama komanda iš Karaliaus Abdulazizo mokslo ir technologijos miesto, Saudo Arabijos mokslo agentūros Rijade. Nuo Mėnulio atsispindintis Saulės spinduliavimas netgi apniukusiu oru sukuria radioastronomų fiksuojamą būdingą švytėjimą. 3,7 metrų skersmens radioteleskopu – iš esmės, didesne palydovinės TV antenos versija – komanda užfiksavo jaunaties radiosignalą tuo pačiu metu, kaip pasirodė regimos šviesos juostelė.

Tradicionalistams tikriausiai labiau patiks vaizdinis patvirtinimas, sako Khalidas Shaukatas, valdantis islamo astronomijos tinklalapį moonsighting.com. Bet komanda tvirtina, kad jos metodas galėtų padėti išspręsti ginčus, parodydamas, kad Mėnulio diskas išties aplenkė Saulę, kaip matome iš Žemės – toks išsirikiavimas reiškia, kad turėtų būti regima jaunatis. „Tai reikia parodyti žmonėms: tikras vietas dviejų objektų atvaizdus,“ sako Hafezas.

„Šis teleskopas tik nustato Mėnulio padėtį, taigi, tik papildo vizualinį būdą,“ pritaria komandos narys Clive'as Dickinsonas iš Manchesterio universiteto Jungtinėje karalystėje.

Žurnalo nuoroda: Monthly Notices of the Royal Astronomical Society, DOI: 10.1093/mnras/stt2476


Jacob Aron
New Scientist

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
(0)
(0)
(0)

Komentarai (0)

Susijusios žymos: