Apie maisto galiojimo laiką praneš spalvą keičiančios etiketės (Video)  (2)

Kinijos mokslininkai išrado maisto pakuočių etiketes, kurios keičia spalvą priklausomai nuo maisto šviežumo. Šios etiketės veikia realiuoju laiku ir bėgant laikui keičia spalvą nuo raudonos į žalią.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Šis Pekino universiteto (Kinija) mokslininkų išradimas buvo pristatytas Dalase vykusiame Amerikos chemikų draugijos metiniame susirinkime, praneša „Times“. Išmaniosios etiketės remiasi specialiu geliu su jame įterptais metaliniais nanovamzdeliais bei specifiniais cheminiais junginiais, kurie reaguoja į aplinkos, kurioje laikomi maisto produktai, sąlygas. Taip imituojamos mikrobų dauginimosi galimybės.

Kinijos mokslininkų manymu, spalvą priklausomai nuo maisto šviežumo keičiančios etiketės pirkėjams turėtų būti žymiai naudingesnės, nei įprastinėse etiketėse maisto gamintojų nurodomas pagaminimo ir ilgiausias leistinas suvartojimo laikas. Nanotechnologijomis paremtos išmaniosios etiketės, mokslininkų teigimu, sutartinėmis spalvomis pirkėjus aiškiai informuoja apie maisto šviežumą ir yra pigios gaminti: viena tokia etiketė atsieitų vos 1 JAV centą, sakoma pranešime.

Tiesa, pirkėjams reikėtų priprasti prie perspėjančių spalvų: šviežiausi produktai etiketėse žymimi raudona spalva. Laikui bėgant ji ima šviesėti ir ilgainiui pereina į šviesiai žalią, o tai reiškia, kad produktas nėra visai šviežias. Kai etiketė tampa ryškiai žalia, tai reškia, kad produktas (pavyzdžiui, pienas) jau nebetinkamas naudoti. Skelbiama, kad tokios etiketės gali būti naudojamos ne tik maisto produktams, bet ir gėrimams ar vaistams žymėti.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: TV3
TV3
(5)
(0)
(0)

Komentarai (2)