Vienu pelės paspaudimu į Mėnulį! NASA sukūrė pirmąjį interaktyvų Mėnulio žemėlapį.  (1)

Ši didžiausia kada nors sukurta mėnulio nuotrauka, astronomams bei mėgėjams atveria galimybę, tiesiog sėdint prie savo kompiuterio, ištyrinėti mėnulio šiaurės ašigalį taip smulkiai, kaip dar niekada nėra tekę anksčiau.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

NASA sukūrė neįtikėtiną dviejų metrų pikselyje raiškos atvaizdą, kuris apima daugiau nei vieno ketvirtadalio JAV plotą. Iš 10 581 nuotraukų „suklijuota“, mozaika yra pakankamai detali, kad būtų įmanoma aiškiai įžvelgti tekstūrą bei subtilius mėnulio paviršiaus atspalvius.

Interaktyvųjį Mėnulio vaizdą galite pamatyti čia.

Šią didelės skiriamosios gebos mozaiką NASA sukūrė panaudodama erdvėlaivio „Lunar Reconnaissance Orbiter“ (LRO) kameras. Jų internetinio tinklapio lankytojai pasižvalgyti po mėnulio Šiaurės regioną gali naudodami priartinimo ar nutolinimo įrankį.

Kaip teigė LRO projekto NASA Goddardo kosminių skrydžių centro mokslininkas John Keller: „šis unikalus vaizdas yra puikus šaltinis ne tik mokslininkams, bet ir visuomenei“.

LRO įdomias įžvalgas bei įvairių duomenų vizualizacijas visuomenei teikia jau beveik penkerius metus. Pastaroji mozaika buvo padaryta dviejų LRO siauro kampo fotokamerų pagalba. Jos yra Mėnulį tyrinėjančio prietaisų komplekto, žinomo kaip „Lunar Reconnaissance Orbiter Camera“ (LROC), dalis. Kameros gali fiksuoti vaizdą milžinišku diapazonu tiek apšviestose, tiek šešėlyje esančiose srityse.

„Didžiąją mozaikos sukūrimui prireikė keturių metų ir didžiulių LRO projekto komandos pastangų. Dabar mes turime žemėlapį, padedantį narplioti iki šiol tyrėjams ramybės nedavusius mokslo klausimus ir ieškoti geriausių nusileidimo vietų būsimoms kosminėms misijoms Mėnulyje“, – teigia Arizonos universiteto pagrindinis LROC tyrėjas Mark Robinson.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
(9)
(0)
(2)

Komentarai (1)