Rusija iš JAV atsiims Aliaską? Amerikiečiams jau nebejuokinga  (15)

Jungtinės Valstijos neramiai stebi, kaip auga Aliaskos grąžinimo Rusijai šalininkų gretos. Iki šiol pokštu laikytas Rusijos pasiūlymas JAV labiau rūpintis ne Europos, o Aliaskos reikalais, dabar jau virsta rimtu reikalu. JAV prezidento tinklalapyje paskelbtą peticiją, kuria reikalaujama Aliaską sugrąžinti Rusijai, per penkias dienas pasirašė daugiau nei 20 000 žmonių.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Tai penktadalis balsų, kurių reikia, kad Baltieji rūmai oficialiai reaguotų į šią peticiją.

„The Daily Dot“ pastebi, kad JAV prezidentas neturi teisės spręsti valstijų nepriklausomybės klausimų, bet pabrėžia, kad ši peticija sukėlė JAV visuomenės susidomėjimą. „The Daily Dot“ teigia, kad ši peticija – itin netikėtas ėjimas. Leidinys primena, kad pirmasis apie Aliaską prabilo Rusijos pasiuntinys Europos Sąjungoje Vladimiras Čižovas. Jis televizijos laidoje tarsi juokais JAV senatoriui Johnui McCainui pasiūlė „rūpintis Aliaska“, o ne jaudintis dėl Moldovos likimo. Tuomet tai atrodė kaip vykęs pokštas, bet dabar amerikiečiams nebejuokinga.

Vienos iš JAV valstijų atsiskyrimo grėsmė nėra didelė naujiena. Anksčiau norus atsiskirti reiškė Šiaurės ir Pietų Karolinos, Alabama, Tenesis, Džordžija, Florida, Teksasas, Luiziana. Tačiau Aliaskos atvejis ypatingas, nes ji į JAV sudėtį buvo įtraukta po komercinio sandorio. „Peticijos autoriai galėjo pasielgti dar gudriau – pasiūlyti, kad rusai grąžintų mums pinigus už Aliaską. Mes nusipirkome iš jų šią žemę už 7,2 milijono dolerių, vidutiniškai po du centus už akrą“, – rašo „The Daily Dot“.

„Weekly World News“ neslepia nerimo ir tvirtina, kad V.Putinas turi tikslą susigrąžinti Aliaską iki JAV prezidento Baracko Obamos kadencijos pabaigos. „1867 metais daugelis rusų negalėjo suvokti, kodėl valdžia pardavė teritoriją, kurią šalies gyventojai bandė įsisavinti 126 metus. Daugelis buvo nepatenkinti ir tuo, kad Aliaska buvo parduota už itin mažą kainą“, – rašo leidinys.

Tuo metu JAV gyventojai taip pat piktinosi, kam mokėti tiek pinigų už įšalusios žemės gabalą. Sklido kalbos, kad JAV senatoriai, ratifikavę susitarimą, buvo papirkti rusų pasiuntinio.

Įsigijusios Aliaską Jungtinės Valstijos kartu gavo ir daugybę problemų. Indėnai, aleutai ir eskimai nepripažino šio sandorio, tad JAV pilietybė jiems buvo suteikta tik 1924 m. JAV vyriausybė su vietiniais gyventojais buvo priversta derėtis ir daryti jiems nuolaidų, nes 1968 m. Aliaskoje aptikti milžiniški naftos ir dujų ištekliai. Vietiniams gyventojams buvo suteikta nuosavybė į dalį žemių ir naftos perdirbimo korporacijų akcijų.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: 15min.lt
(20)
(3)
(-2)

Komentarai (15)