Mėnulio zondas kamikadzė atliks pavojingą manevrą  (0)

Mokslininkai neturi tuščių vilčių dėl NASA’os LADEE roboto zondo, tyrusio Mėnulį supančių dulkių ir dujų pėdsakus, lemties.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Balandžio 21 – jei ne greičiau – Mėnulio atmosferos ir dulkių aplinkos tyrėjas (Lunar Atmosphere and Dust Environment Explorer – LADEE) trenksis į palydovo paviršių ir išgaruos.

Bet prieš jo žūtį mokslininkai tikisi atrasti ką nors naujo, skraidindami LADEE pažeme.

„Yra tikimybė, kad galime atsitiktinai užkliudyti kalną, bet rizika gana maža. O indėlis į mokslą, kurį galime įnešti šiuo bandymu, tą riziką atperka,” ketvirtadienį vykusioje konferencijoje sakė projekto vadovas Butleris Hine'as iš NASA Ames tyrimų centro Moffett Fielde, Kalifornijoje.

„Pagrindinė misija jau įvykdyta,” pridūrė LADEE programos vadovė Joan Salute, iš NASA būstinės Vašingtone. „Nebūtume leidę taip rizikuoti skristi mažame aukštyje, jei planuotos užduotys dar nebūtų įgyvendintos.”

Nuo šio savaitgalio LADEE pradės žemėti, kol nusileis iki maždaug 3 km aukščio virš Mėnulio paviršiaus.

Susidūrimas su mėnulio kalnais nėra vienintelis gresiantis pavojus. LADEE ilgai išbus potencialiai mirtiname šaltyje per balandžio 15 dieną vyksiantį Mėnulio užtemimą.

Inžinieriai įspėja, kad zondo stūmos sistema gali užšalti ir sprogti, nors naujausios prognozės rodo, kad LADEE ištvers.

„Pamatysime, kas nutiks,“ sakė Elphic.

Jei LADEE išgyvens, kad žūtų kitą dieną, mokslininkai stengsis surinkti daug daugiau detalių apie tai, kiek dulkių pakeliama nuo Mėnulio paviršiaus tokiame nedideliame aukštyje. Jie taip pat nori atlikti daugiau dujų pėdsakų matavimų, tarp kurių neonas, magnis, aliuminis, titanas ir deguonis, kurių buvo rasta palydovo vadinamojoje egzosferoje – erdvės srityje aplink Mėnulį.

„Kiekvieną kartą, kai nusileisdavome žemiau, atrasdavome ką nors naujo,” sakė Elphic.

Be geresnio supratimo apie Mėnulį, gauti duomenys bus panaudoti, modeliuojant aplinką apie kitus kūnus, neturinčius atmosferos, pavyzdžiui, ledinę nykštukinę planetą Plutoną, kuriame kitais metais pirmą kartą apsilankys NASA zondas.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
(11)
(0)
(0)

Komentarai (0)