Rankraštis, kuriame minima Jėzaus žmona, nėra padirbtas, nustatė mokslininkai  (10)

Koptų kalba papiruso lape parašytas apokrifinis rankraštis, datuojamas IV-VIII mūsų eros amžiumi, neretai vadinamas Jėzaus žmonos evangelija, yra autentiškas istorinis dokumentas, konstatavo dvejus metus jį tyrę mokslininkai. Tačiau tai nereiškia, kad jo turinys yra teisingas, pastebi dienraštis „The Washington Post“.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Šio tyrimo rezultatai paskelbti JAV leidžiamo žurnalo „Harvard Theological Review“ balandžio mėnesio numeryje.

Apie šio gerokai apirusio papiruso ritinėlio, kurio dydis siekia vos 4×8 cm, atradimą buvo pranešta 2012 metais. Buvo manoma, kad rankraštis gali būti mus pasiekęs iš IV amžiaus. Vienoje smarkiai apgadinto ritinėlio pusėje buvo galima įskaityti kelis žodžius ir kelias raides, o kitoje buvo matomi 8 koptų kalba parašyto teksto fragmentai. Tai buvo frazės „…ji galės tapti mano sekėja…“, „aš gyvenu su ja tam…“ ir „…Jėzus pasakė jiems: „Mano žmona…“. Papiruse taip pat yra frazė „… Marija to verta…“. Manoma, kad pastaroji frazė susijusi su Jėzaus motina arba Marija Magdaliete.

Papirusą tyrusių mokslininkų manymu, tai klasikinės gnostikų apokrifinės evangelijos fragmentas. Tokiuose šaltiniuose būdavo fiksuojami žodiniai padavimai, kurie galėjo būti pamiršti, arba aprašomi įvykiai, apie kuriuos kanoninėse Evangelijose būdavo vos užsimenama. Iš pradžių tokios apokrifinės evangelijos būdavo rašomos graikų kalba, o vėliau buvo išverstos į kitas kalbas, tarp jų ir koptų. Būtent tokiu pavidalu tokie dokumentai pasiekė mūsų laikus. Manoma, kad ir šis papirusas yra nežinia kelintas pirminio apokrifo nuorašas.

Šis papirusas sukėlė tikrą sensaciją 2012 m. Vatikane vykusiame X tarptautiniame koptų kongrese, nes jame cituojami Jėzaus žodžiai „Mano žmona“. Vatikano atstovai suabejojo rankraščio autentiškumu ir pareiškė, kad jis gali būti klastotė.

Tačiau dabar papiruso autentiškumas buvo patvirtintas išsamiais tyrimais: jie liudija, jog papiruso tekstūra, raidžių rašymo maniera, kalba ir gramatika yra autentiška. Deja, radioaktyviosios anglies datavimo metodo specialistai dėl pavojaus pažeisti rankraštį buvo priversti atsisakyti, sakoma pranešime.

Galutinį verdiktą pateikė papiruso rašalo cheminę sudėtį nagrinėję Kolumbijos bei Harvardo universitetų ir Masačusetso Technologijos instituto ekspertai, pasitelkę Ramano spektroskopijos technologiją. Remiantis rašalo tyrimais nustatyta, kad šis papirusas galėjo būti užrašytas tarp IV ir VIII a.

Papiruso autentiškumo patvirtinimas neabejotinai iškels rimtų iššūkių ir jo turinio tyrinėtojams, ir Katalikų bažnyčios doktrinos saugotojams. Ar tariami Jėzaus žodžiai „Mano žmona“ tikrai reiškia, kad jis turėjo sutuoktinę? Gal įmanoma kaip nors kitaip juos interpretuoti? Šiaip ar taip, neverta abejoti, kad mažytis apirusio papiruso lapelis anksčiau ar vėliau sukels ne vieną karštų ginčų audrą.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: TV3
TV3
(18)
(0)
(11)

Komentarai (10)