Pirmąkart sėkmingai transplantuotos laboratorijoje išaugintos vaginos  (5)

JAV mokslininkai pranešė apie sėkmingas pirmąsias pasaulyje dirbtinai išaugintų vaginų transplantacijas. Laboratorijoje iš pacienčių audinių ląstelių išaugintos vaginos buvo persodintos keturioms moterims, kurios dėl reto genetinio sutrikimo buvo gimusios be šio lytinio organo, pranešė britų dienraštis „The Independent“.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Pranešama, kad šios operacijos buvo atliktos 2005 - 2008 m. keturioms pacientėms, kurių amžius tuomet siekė nuo 13 iki 18 metų. Pasak medicinos leidinio „Lancet“, dabar mokslininkai konstatavo sėkmingą ilgalaikį šių operacijų efektą. JAV transplantologų teigimu, visos keturios pacientės šiuo metu gyvena lytinį gyvenimą nejausdamos jokių fiziologinių problemų.

Šis transplantologijos pasiekimas laikomas labai svarbiu. Visoms keturioms pacientėms buvo diagnozuotas retas MRKH (Mayer-Rokitansky-Kuster-Hauser) sindromas. Jis statistiškai diagnozuojamas vienai iš 5 tūkstančių moterų. Dėl MRKH sindromo mergaitės gimsta be vaginos, gimdos kaklelio ar visos gimdos.

Iki šiol tokį sindromą turinčioms pacientėms būdavo atliekama tam tikra vaginos audinio rekonstrukcija. Po tokių operacijų pacientės galėdavo lytiškai santykiauti, bet neturėjo galimybės pastoti, sakoma pranešime. Naująjį gydymo metodą pasiūlęs prof. Anthony Atala pasinaudojo pacienčių vulvos ląstelėmis ir iš jų specialiuose biologiniuose reaktoriuose išaugino reikiamus vaginos audinius, kurie buvo padėti ant specialių „pastolių“, pagamintų iš biologiškai suyrančių medžiagų. Karkaso forma ir dydis priklausė nuo kiekvienos pacientės fiziologinių ypatumų.

Vėliau tokiu būdu išauginti organai buvo implantuoti į organizmą. Nervai ir kraujo indai sėkmingai išaugo į vientisą audinį. Kūnas absorbavo „pastolių“ medžiagą, ir ląstelės suformavo vaginą, sakoma pranešime.

Pasak transplantologų, praėjus 8 metams po tokios operacijos pacientės gyvena normalų lytinį gyvenimą.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: TV3
TV3
(11)
(0)
(3)

Komentarai (5)