Būna ir taip: šimtakojis pergraužė jį prarijusią gyvatę (Video)  (5)

Serbų tyrinėtojams netikėtai pavyko užfiksuoti dar neregėtą atvejį – mirtiną kovą laimėjo ne auką prarijęs grobuonis, o jo pilve atsidūrusi auka. Didžiulį šimtakojį prarijusią angį vabzdys iš vidaus pergraužė į dvi dalis, rašo "NBCNews.com".


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Tyrinėdama Makedonijos gyvačių elgseną, serbų herpetologė Liliana Tomovic Golemgrado saloje (kuri dėl čia gyvenančių gyvačių ir kitų roplių gausos vadinama ir Gyvačių sala) rado jaunos angies kūną, iš kurios pilvo kyšojo milžiniško šimtakojo galva. Mokslininkė netruko suvokti, kad mato neregėtą dalyką: gyvatė prarijo šimtakojį, o šis sėkmingai pamėgino prasigraužti sau kelią į laisvę. Vis dėlto žuvo abu dvikovos dalyviai: gyvatė – dėl vidaus organų plyšimo, o šimtakojis – dėl angies nuodų. Panašu, kad jauna gyvatė neįvertino pasirinkto laimikio dydžio ir pavojingumo: šimtakojis visiškai pergraužė gyvatės nugarkaulį ir visus vidaus organus. Ant mirtinos kovos laimėtojo kūno liko, galima sakyti, tik gyvatės oda. "Nuodingos iltys – efektyvus ginklas, bet šimtas kojų – efektyvesnis", - pastebi L. Tomovic. – Gyvatė nusprendė praryti šimtakojį, kuris buvo už ją storesnis ir sunkesnis."
Nariuotakojų pasaulyje esama išties labai nuožmių šimtakojų, kurie atvirai atakuoja keliskart už juos stambesnius gyvūnus (pvz., gyvates, peles). Amazonės miškuose gyvenantis 30 cm ilgio gigantiškasis šimtakojis medžioja ir minta šikšnosparniais.

L. Tomovic daugiau tokių atvejų girdėjusi ar mačiusi nebuvo. "Gali būti, kad tokia situacija nėra ypač reta, - pripažino mokslininkė. – Tiesiog mums nepasitaiko progų jas pamatyti."


Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
(19)
(0)
(6)

Komentarai (5)