„Veritasium“: kas bendro tarp stovinčių bangų ir liepsnų šokio? (Video)  (0)

Prieš kelias savaites Lietuvoje viešėjęs „Veritasium“ vaizdo tinklaraščio autorius Derekas Mulleris prieš kelionę į Vilnių viešėjo Danijoje, Aarhuse, kur fizikų ir chemikų grupė jam pademonstravo pačių susikurtą aparatą, kuriuo išmokė liepsną šokti pagal jų dūdelę. Beveik tiesiogine prasme.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Rubeno vamzdis – tai vamzdis su daug vienoje linijoje greta skylučių, o per jį leidžiant dujas gaunama eilė Bunseno degiklių. Uždegus visus juos kartu ir per vamzdį kartu su dujomis paleidus atitinkamo dažnio garsą gali susidaryti stovinti banga – pastovios zonos, kuriose dalelių vibracija yra sustiprėjusi, arba susilpnėjusi, lyginant su norma. Ir tose pastoviose zonose atitinkamai sumažėja arba padidėja liepsna.

Tuo tarpu Danijos jaunieji mokslininkai pasigamino ne Rubeno vamzdį, o Rubeno plokštumą – plokštę su 2500 skylučių, dengiančių talpą, kurioje esama degių dujų. Ir ją veikiant garso vibracijomis liepsnos iš tiesų išmoksta šokti – bet geriau kartą pamatyti, nei šimtą kartų perskaityti, taigi, štai vaido įrašas:

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: delfi.lt
(4)
(0)
(0)

Komentarai (0)