Įminta 50 metų mokslininkus gluminusi vandenynų paslaptis (Video)  (0)

Mokslininkai teigia, kad didžioji keistų garsų vandenyne paslaptis pagaliau atskleista.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Šie garsai, dar pravardžiuojami „bio-antimi“, yra nuolat fiksuojami Pietų vandenyne žiemą ar pavasarį, tačiau niekas iki šiol negalėjo pasakyti, kas yra jų šaltinis. Tik visai neseniai, mokslininkams atlikus nuodugnų įrašyto garso tyrimą pavyko nustatyti, kad jį skleidžia po vandeniu esantys Antarktidos mažieji banginiai. Ilgai lauktos išvados skelbiamos Karališkosios draugijos žurnale „Biology Letters“.

Tyrimams vadovavo JAV Nacionalinės vandenyno ir atmosferos administracijos (NOAA) Masačiusetso žuvininkystės centro mokslininkė Denise Risch. Kaip ji teigė: „Buvo sunku rasti signalo šaltinį. Metai po metų buvo keliamos įvairios teorijos… bet niekas negalėjo iš tikrųjų įrodyti kas skleidžia šį garsą“.

Pirmą kartą keistosios vandenyno „melodijos“ buvo užfiksuotos povandeninių laivų radarais maždaug prieš 50 metų. Tie, kurie tai išgirdo, buvo nustebinti neįprastu, kvaksėjimą primenančiu skambesiu. Nuo tada, pasikartojantis, žemo dažnio triukšmas buvo girdimas daug kartų vandenyse aplink Antarktidą ir Vakarų Australiją.

2013 metais, prie dviejų jūrų žinduolių buvo pritvirtinti garso įrašymo aparatai, kurie užfiksavo į banginius panašių gyvūnų skleidžiamą, minėtą triukšmą. Nors šie skiriamieji mažųjų banginių garsai buvo užregistruoti jiems esant paviršiuje, prieš nėrimą gilyn į medžioklę, mokslininkai dar nedrįsta tvirtinti, kokiu tikslu gyvūnai juos naudoja.

Ilgą laiką ramybės nedavusios paslapties įminimas padės pasauliui daugiau sužinoti apie šią, mažai ištirtą gyvūnų rūšį – jų migracijos dėsningumus bei judėjimo modelius.

Komanda duomenis analizavo Alfredo Vegenerio instituto (AWI) nuolatinio garso įrašymo stotyje Antarktidoje, kuri pastaruosius keletą metų teikė medžiagą tyrimams Pietų vandenyne. Ją naudojant, atsakyta į dar vieną gluminusį klausimą – kitas stebėtinas žemo dažnio triukšmas, vadinamas „The Bloop“, pasirodė esąs Antarktidos ledo pleišėjimo garsas.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
(6)
(2)
(-1)

Komentarai (0)