Klimatologai Europoje prognozuoja itin karštą vasarą  (2)

Artėjanti vasara Europoje gali tapti viena karščiausių per visą meteorologinių stebėjimų istoriją, prognozuoja Vokietijos ir D. Britanijos mokslininkai.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Neįprastas karščių bangas ir stichines sausras jie sieja su prognozuojamu stipresniu nei vidutiniškai „El Nino“ reiškiniu Ramiajame vandenyne, kurio susidarymo tikimybė šiuo metu vertinama 65 proc.

Nors net ir galingiausi meteorologiniai kompiuteriai nepajėgia tiksliai prognozuoti orų bent kiek ilgesniam laikotarpiui, Gyseno universiteto (Vokietija) klimatologai teigia šią vasarą būsiant anomaliai karštą dėl „El Nino“, kuris jau pradėjo formuotis Ramiajame vandenyne, poveikio.

Šio universiteto mokslininkai pranešė sukūrę visiškai naują „El Nino“ reiškinio, kurio raidos etapus itin sunku prognozuoti, modelį, paremtą oro temperatūros virš pusiaujo regionų ir likusios Ramiojo vandenyno dalies tarpusavio ryšiu prieš kiekvieną „El Nino“ reiškinį. Šių tapatumų laipsnis esą nurodo tikėtinas besiformuojančio naujo „El Nino“ reiškinio savybes.

Remiantis šiuo prognozavimo modeliu teigiama, kad „El Nino“ formavimosi etapas prasidėjo praėjusių metų rugsėjį, todėl jo pasireiškimo 2014 m. tikimybė siekia 76 proc. Tačiau mokslininkai pateikė ir vieną netikėtą išvadą: jų teigimu, šie metai turėtų būti patys šilčiausi per visą meteorologinių matavimų istoriją net ir tuo atveju, jei „El Nino“ nebūtų. O dėl jo karščiai šiemet turėtų būti dar didesni.

Pasaulinė meteorologijos organizacija prognozuoja, kad šiemet „El Nino“ prasidės maždaug vasaros pradžioje, JAV Klimato prognozių centro mokslininkai duoda 65 proc. tikimybę, kad tai įvyks tik pasibaigus rugpjūčiui. O Australijos Meterologijos biuras prognozuoja, kad šis fenomenas pasireikš jau liepos mėnesį. Šiemet „El Nino“ reiškinys bus pirmasis po 2009 – 2010 m. Tada Ramiojo vandenyno paviršiaus temperatūra dėl „El Nino“ vidutiniškai pakilo virš normos 1,6 laipsnio pagal Celsijų.

D. Britanijos meteorologai taip pat prognozuoja šalyje rekordiškai karštą vasarą: manoma, kad karščių bangos tęsis tris mėnesius, pradedant geguže. Pasak leidinio „Express.co.uk“, šią vasarą laukiama bent 100 dienų truksiančių saulėtų, labai karštų ir sausringų orų. Pasak ilgalaikes prognozes skelbiančio „Vantage Weather Services“ centro sinoptiko Jonathano Powello, tris artimiausius mėnesius oro temperatūra šalyje turėtų viršyti vidutinę daugiametę. D. Britanijos meteorologai teigia, kad jei dėl „El Nino“ šią vasarą ir rudenį orų ekstremalumai dar labiau sustiprės, gali pasikartoti istoriniu laikomas 1976-ųjų vasaros fenomenas, kai liepos mėnesį 15 dienų temperatūra tam tikruose šios šalies regionuose vidutiniškai pakildavo iki 32,2 laipsnių.

Tiesa, jeigu šios mokslininkų prognozės dėl itin karštos vasaros pasitvirtins, galėsime guostis nebent tuo, kad klimatologai dėl „El Nino“ šiemet pranašauja labai šiltą ir švelnią žiemą.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: TV3
TV3
(11)
(0)
(5)

Komentarai (2)