Mokslininkai aukštyn kojomis verčia teoriją, aprašančią senėjimą  (13)

Kokia yra ilgo gyvenimo ir lėtesnio senėjimo paslaptis? Panašu, kad atsakymas – ne vitaminai.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Daugelį žmonių televizijos reklamos ir straipsniai įvairiuose populiariuose leidiniuose įtikino, jog laisvieji radikalai – organizmui vykdant biocheminius procesus su deguonimi kartais atsirandantys labai aktyvūs junginiai – yra senėjimo priežastis. Tačiau daugybė pastarųjų metų tyrimų rodo, jog veikiausiai teisybė yra visiškai kitokia.

McGill universiteto (Kanada) mokslininkai besikaupiančią laisvuosius radikalus reabilituojančių žinių bazę papildė parodydami, kaip laisvieji radikalai padidina apvaliųjų kirmėlių C. Elegans gyvenimo trukmę. Įdomu tai, jog laisvieji radikalai, dar vadinami oksidatoriais, molekuliniame lygmenyje dalyvauja mechanizmuose, kurie įprastomis aplinkybėmis nurodo ląstelei susinaikinti, rašoma universiteto pranešime.

Programuojama ląstelių mirtis, arba apoptozė, yra procesas, kurį vykdydamos pažeistos ląstelės nusižudo įvairiose situacijose: stengdamosi išvengti suvėžėjimo, autoimuninių problemų sukėlimo ar norėdamos sunaikinti ląstelę užpuolusius virusus. Pagrindinis molekulinis apoptozės mechanizmas pirmą kartą buvo aptiktas būtent apvaliosiose kirmėlėse – o atradėjas už tai gavo Nobelio premiją.

Kanados mokslininkai išsiaiškino, kad tas pats mechanizmas, jį reikiamai stimuliuojant laisvaisiais radikalais, iš tikrųjų netgi sustiprina ląstelės apsaugines funkcijas ir padidina jos gyvavimo trukmę. Mokslininkų atradimas aprašytas gegužės 8 d. žurnalo „Cell" numeryje.

„Žmonės įtikinti, kad laisvieji radikalai yra žalingi ir sukelia senėjimą, bet vadinama „laisvųjų radikalų senėjimo teorija“ yra neteisinga“, – sako McGill universiteto Biologijos fakulteto dekanas, profesorius Siegfriedas Hekimi. „Apvertėme šią teoriją aukštyn kojomis, nes įrodėme, kad laisvųjų radikalų gamyba senstant didėja dėl to, jog jie senėjimą ne sukelia, o nuo jo apsaugo. Mūsų eksperimente naudotiems modeliniams gyvūnams laisvųjų radikalų gamybą padidinus, šie gyveno pastebimai ilgiau“, – pridūrė profesorius.

Šie atradimai labai svarbūs medicininiu požiūriu. „Parodymas, jog molekuliniai mechanizmai, per kuriuos laisvieji radikalai gali teigiamai paveikti ilgaamžiškumą, yra naujas stiprus jų naudingo poveikio įrodymas. Tai taip pat reiškia, kad apoptozės signalai gali būti panaudojami stimuliuojant mechanizmus, kurie lėtina senėjimą. Kadangi žmonių apoptozės mechanizmai yra labai išsamiai ištyrinėti dėl jų medicininės svarbos imunitetui ir vėžinių ligų vystymuisi, jau egzistuoja didelis rinkinys farmakologinių priemonių apoptozės signalų modifikavimui. Tačiau tai nereiškia, kad išsigelbėti nuo senėjimo bus paprasta“, – pasakojo S. Hekimi.

Šis mokslininko atradimas turėtų paskatinti visiškai kitaip pažvelgti ir į vitaminus C bei E – pagrindinius „apsaugos nuo laisvųjų radikalų“ junginius, kuriuos gamintojai vis dar reklamuoja kaip sveikatos ir ilgo gyvenimo šaltinį.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: delfi.lt
(86)
(5)
(81)

Komentarai (13)