Lietuvoje uždrausta parduoti energinius gėrimus nepilnamečiams

Komentarai Prisijungti

Viršuje:   Seniausi | Naujausi

Arthuras 2014-05-17 15:52
O, nors vienas paaiškino, kodėl tingėti - normalu ir sveika. Einu ta proga patinginiaut...
Pumper 2014-05-17 16:32
Jie žaidžia CSS iki 3-4 val. ryto. Kaip gi be visokio myžalo tie vaikigaliai išsidėtų tiek prie kompo? Apskritai tai čia jokio skirtumo kiek ten to kofeino, cukraus ar kito šlamšto yra, esmė tame, kad vaikigaliam (ir suagusiem) nėra jokio reikalo tuos myžalus gerti, jei smegenys jau visai prapiltos visokiais gėralais, kad nebesupranta, kas galima ir kas ne, tai belieka uždrausti.
rwc 2014-05-17 16:34
Arthuras 2014-05-17 16:41
Uždraudė tik vaikams, kiti, kas gėrė - gers ir toliau. (vaikai greičiausiai - irgi) Iš esmės, įstatymas yra skirtas nevykusiems tėvams palengvinti gyvenimą, kurie nesugeba susišnekėt su savo atžalomis. Uždrauskim ir saldainius - dantys pūva, diabetai puola, skrandžių rūgštingumas padidėjęs...
Pumper 2014-05-17 17:12
Na, saldainiai kita situacija, nes kaip ir cigaretės/alkoholis per ilgai užsibuvo nekontroliuojamos rinkos, kad tai imt dabar ir uždrausti. O tie energetiniai naujovė, tai paprasčiau prikirpti kol dar nėra jų vartojimas tapęs "tradicija".
Arthuras 2014-05-17 17:41
Ne tame esmė. Energetinio gėrimo - lengvai nepasigaminsi. Alkoholį - labai lengva. Todėl alkoholio niekas ir nedraudžia - tuščias reikalas. Ir tų energetinių neuždrausi visiškai. Tik iš vaikų dalinai gali atimt. Suaugę gali daryt, ką nori. Visų pirma, jei jau leidžia įstatymus, tai galėtu juos ir "atidirbt" iki galo. Tai viena. O antra - na nežinau, kur jūs čia gyvenat, tačiau labai retai matau žmonių, viešai geriančių tuos energetinius gėrimus. Realiai buvo sprendžiama problema, kurios nėra, tam, kad pasikelt reitingus. O jei leidžiamės į kalbas apie saldainių draudimus... Gal aš jau geriau tuomet ir nebediskutuosiu. Visa laimė, jog ne visi žmonės šitiek nukvailioję...
Xdmin 2014-05-17 19:11
Tai istatymo esme ir yra neleisti vaikams pirkti energetinius o ne suaugusiems. Nieko blogo jei vaikas gaus is tevu ta viena buteliuka redbull karta i menesi zyzdamas. Blogai buvo dabar, kai pinigus pietums vaikai isleisdavo ant cipsu ir kokio pigaus energetinio. Ir taip kiekviena diena. Anksciau pirkdavo kola, bet energetinis du kartus pigesnis, irgi skanus, "suteikia sparnus", tai dabar pasakyk mazameciui jo nepirkt. Esme, kad ivairiu zalingu medziagu vartojimas skirtingai veikia suaugusi ir jauna organizma, pats turbut supranti kad vienas butelis degtines/pakelis cigareciu 10-eciui bus daug blogiau nei kokiam 24 metu jaunuoliui. PS: manau energetiniams galetu buti taikomas akcizas, kaip cigaretems, degtinei
Arthuras 2014-05-17 19:27
A, tai dar liko čipsus uždraust 18 neturint pirkt.
Arns 2014-05-17 19:43
Arthuras, neapsimesk kvailu. Viena yra nesveik, kita yra žalinga. Su protu vartojant ir nuo tų energetinių nekiltu joks pavojus, tačiau dauguma, ypač vaikai, siurbčioja šį gėrimą toli gražu ne dėl jo naudingų savybių. Atsiminkim kas buvo prieš beveik dešimtmetį, cidras (tiksliau gamyklinės pamazgos) liejosi laisvai, po atitinkamų įstatymų, suvartojimas ir mada ženkliai krito. O tai buvo laikas, kai daug kas, ypač merginos, tiesiog šį "lengvą gėrimą" gurkšnojo kaip vaisvandenius. Tad pamatėm jog visuomenė nėra ant tiek sąmoninga, tad ir turim sumažint jo vartojimą. Aš ir nematau nieko blogo jei vaikas gaus vieną kitą gurkšnį iš suaugusiojo, ar jei taip nori, kartą kitą gaus per vasaros išvykas...
Arthuras 2014-05-17 20:02
Tas pats su saldainiais, kola ir čipsais. Saikingai valgant - nieko neatsitiks. Valgant didelius kiekius - žalinga. Tai aš ir klausiu - ar uždrausim visą tai, ką išvardinau ir dar daugiau? Konkrečiau, kas buvo ir kaip tai buvo suvaldyta? Sidras kažkada buvo pardavinėjamas nepilnamečiams?..
Aquarius 2014-05-17 22:47
Papildau: “I choose a lazy person to do a hard job. Because a lazy person will find an easy way to do it.” // Bill Gates Omenyje dar turėjau, bet nesugalvojau parašyti, kad dėl to apkerpėtumo, žmogų galima lengvai paklaidinti klystkeliais. O šitą, kai kurios įtakos sferos irgi puikiai žino. Poreikių kūrimas kaip domino. Iš pradžių kažkam reikia pastumti (kaip ir sakėte įteigti), o toliau viskas savaime vyksta (kaip ir minėjote, žmonės vieną kitą stebi, dalinasi patirtimi). Bet čia vis tiek kalčiausi išlieka poreikių ir na gerai dar papildysiu GALIMYBIŲ kūrėjai. O taip jau nutiko, kad žmogus linkęs imti pavyzdį iš kitų, kad ir nelabai gerą. Tai tik prisideda prie plano sėkmės. Tad pasikartosiu, vis tiek kalčiausi tie kas pradeda, pasinaudodami žmonių silpnybėmis. Mano pasikeitęs požiūris kažkaip nelabai prigyja tarp aplinkinių. Kad ir sveikatos srityje. Laukiu kada ir jie pagaliau susipras. Nežinau,gal pasensiu, bet tikrai nesulauksiu. Visi jau bus išmirę. Jei sakau artimąjam, kad negerk tuos vaistus, jie tave susargdins labiau. Paaiškinu dėl ko ir pasiūlau alternatyvą. Vis tiek lieku nesuprastas. Tai ir galvoju, tegul jie gyvena sau ir apsikakoję vaikšto. Mat demokratijos užsimanė kaltindami, kad aiškinu jiems kaip gyventi. Ne mane ligos puola, tai kam aš vargstu, pagalvojau. Tik va bėda ta, kad rūpi... Trumpai pasakysiu, kad mityba mūsų gyvenimus įtakoja nežmoniškai. Dabar suprantu posakį: Nežinojimas, tai palaima. P.S. A jei pamatyčiau, kad aukštesnio statuso viršininkas šildosi pietus mikrobangėj, tai pagalvočiau, kad jis nevisprotis ir toliau valgyčiau vaisių asorti... nom nom nom. Aišku tuo pat metu jis apie mane galvotų tą patį xD. Mikrobangė dar labiau denatūruoja ir taip jau termiškai denatūruotą maistą. (šaltis ar karštis jokio skirtumo) Nežinau, kiek ten maistingumo maistas sugeba išlaikyti po tokių išbandymų (sarkazmas žinoma, nepykit) Šiaip pavyzdys geras ir perteikiamą esmę supratau. Daugiau nebediskutuosiu šita tema. Biškuti vargina mintis dėlioti. Vistiek nepriversim vaikų keisti įpročius, tegul tėvai tą daro.
Kirtiklis 2014-05-18 19:54
O gal pirma paaiškink kodėl vaikui reikia leisti energetinius gėrimus?
Anonimiausias 2014-05-18 22:55
Jei vaikai tokiais kiekiais negertų, o tėvai paaiškintų kad negalima - nedraustų. Kalti visi o niekas nekaltas. Bet apkaltinsiu, šūdo sistemą. Kalta tuo kad leidžia šitokius dalykus daryt, kava, cukrus, tabakas. nuodai maiste ir t.t. (kaltinkit ką norit, mažiau ar daugiau, šūdo tikrai daug) Čia yra godi imbicilų pilna žmonija, ir tokia jų pasipelnymo iš žmonių sistema prasidėjo jau senokai. Ir nieko čia nepadarysi. Nereikia leisti, problema žmonėse, duok narkotiką nesustos, bus mada, nesustos. Kadangi niekas nieko nedaro, uždraudė.
Arthuras 2014-05-18 23:06
Paaiškinsiu, kai tu paaiškinsi, kodėl vaikui reikia leisti valgyti čipsus, gerti koka kolas, kavą, valgyti saldainius, lankytis McD, Hesburger ir t.t. Visa tai - nesveikas maistas. Dideliais kiekiais - kenksmingas, dėl vienokių, ar kitokių priežasčių.
Kirtiklis 2014-05-19 13:28
Tai vartaisi kaip gali. Buvo tona argumentų kodėl uždraudė. Bet iš tavęs jokių argumentų kodėl reikia leisti.
Hmz 2014-05-19 13:31
Ar tokių pat argumentų negalima pritaikyti ir kolai, kavai, čipsams ar hamburgeriams?
Niemand 2014-05-19 13:50
Aš tai siūlyčiau išvis sudaryti baigtinį sąrašą, ką galima valgyti ir gerti nepilnamečiams
Kirtiklis 2014-05-19 13:58
Tai kam reik energetinio vaikui? Nesikartosiu, nes jau buvo palyginimas, kam naudoja studentai ir t.t Prašom išvardinti "Vaikam reik leisti nes: 1. ir t.t.
Simplicity 2014-05-19 15:11
Net ir paprasčiausia plika bulvių košė gali būti kenksminga jei vartojama dideliais kiekiais. „Išardyk hamburgerį gabalais ir ką gausi? Kotletą, salotas ir batono gabalą. Kurioj vietoj tas blogis? Tu namie batono, duonos nevalgai, kotletų ant keptuvės nekepi? Bulves irgi valgai tik virtas nesūdytam vandeny, niekada keptų ant keptuvės? Cepelinus, šašlykus ar ant žarijų keptą vištieną taip pat ratu apeini? Ginčijies vardan to, kad ginčytis. Medikai energinių gėrimų draudimui pritaria, švedai jau seniai juos pardavinėja tik vyresniems nei 16 metų. Išvardinom net ir šalutinius poveikius vartojant per daug kofeino. Vis tiek bliauni, kad kofeinas dideliais kiekiais yra tiek pat blogas kaip čipsai ir saldainiai. Tu dar čipsus ir saldainius kokainui prilygink...
Niemand 2014-05-19 16:08
Matai, kofeino privalumas - jo beveik neįmanoma perdozuoti, atsiranda ūmus apsinuodijimas, kurį pats aprašei ir kuris vaikams jokio ypatingo pavojaus nekelia. Tuo tarpu saldainiai ūmaus apsinuodijimo nesukuria, bet diabeta jais piktnaudžiaujant užsidirbti labai paprasta. Pagal sukeliamas neigiamas pasekmes saldainiai šimtus, jei ne tūkstančius kartų lenkia energinius gėrimus. Maža to, saldainiai neturi jokių pliusų, neduoda organizmui jokios naudos (išskyrus kulinarinį pasitenkinimą, žinoma ). Tuo tarpu kofeinas ir taurinas turi daugybę pliusų, jei tik jais nepiktnaudžiaujama labai stipriai: http://www.lef.org/magazine/mag2013/jun ... ine_01.htm http://en.wikipedia.org/wiki/Health_effects_of_caffeine http://udel.edu/~danikoll/effects.html Draudimui turėtų būti rimtų priežasčių, šiuo atveju jų nėra arba, tiksliau tariant, prieš draudžiant energetinius gėrimus reikėtų uždrausti kur kas pavojingesnius saldainius. Nesveiko maisto/gėrimų daug, bet be to nesveiko maisto/gėrimų būtų labai neįdomu gyventi. Pacukai, kad ir kaip nesinorėtų to pripažinti, irgi žmonės ir laikyti juos narvuose - nehumaniška (ir nepraktiška), net jei tokie narvai auksiniai būtų.